BOJANJE PARKETA

Podna obloga izrađena od parketnih daščica vjerojatno nema premca po ljepoti. Ono što parketnu površinu posebno krasi jest njezina boja tj.prirodna boja drva. Domaće vrste drva nemaju izrazitih boja ali su tople i kreću se od bjeličastih do crvenih tonova. Egzotična drva imaju šarolikiju skalu boja. Tako su ebanovina i wenge crne boje, teak je zlatnosmeđ, mahagonij i padouk više ili manje crveni, a zapadno-indijski palisander ima plavoljubičaste šare.

Nažalost drvo je kao prirodni organski materijal podložno promjeni boje zbog raznih procesa (kemijskih i fizikalnih) što ih uzrokuje Sunčevo zračenje pa tijekom vremena površina drva tamni ili mijenja boju. Tako će na Sunčevom svjetlu drvo požutjeti, na što su naročito osjetljive one vrste drva koje su i inače svijetle. Pod utjecajem ultraljubičastih zraka celuloza postaje žućkasta, što se može vidjeti i na papiru. Osvjetljenje i Sunčeva svjetlost utječu na boju drva, jer pospješuju prirodni proces oksidacije. To je prije svega važno kod egzotičnih drva. Ona u ligninu sadrže sastojke boje što pod svjetlošću postaju tamnije. Stoga moramo pripaziti da parket nije izravno osvijetljen. Prozore koji gledaju na južnu ili zapadnu stranu treba zasjeniti uvijek kada je svjetlost jaka. Moramo znati da je oksidacija drva prirodni proces i da ga se ne može spriječiti, a pravilnim rasporedom svjetlosti možemo postići da proces oksidacije bude ravnomjeran. Kod većine egzotičnih drva boja će nakon izvjesnog vremena postati tamnija. Te se promjene događaju i na lakiranim parketima. Što više, sloj laka također pridonosi promjeni boje parketa. Tako npr. hrastovi parketi nakon lakiranja požute a bukovi dobiju crvenosmeđi ton. Promjenu boje moguće je spriječiti (ublažiti) tako da se prije lakiranja površina impregnira CHROMODEN IMPREGNACIJOM (isti rezultat dobije se i uporabom CHROMODEN UNIVERZALNOG GELA ZA FUGE). Impregnaciju je najbolje nanijeti metalnom gladilicom, iako se može nanijeti i pomoću valjka s kratkim tekstilnim dlačicama. Impregnacija je veoma izdašna. Impregnirana površina ne smije se brusiti jer će površina ostati flekava.

U praksi se često susrećemo sa zahtjevom da se boja parketne površine izmijeni. Željenu boju moguće je polučiti uporabom dvokomponentne temeljne boje CHROMODEN TRANSPARENT. Ova se boja nanosi na obrušenu površinu parketa pomoću kista ili spužve, a višak boje se odmah obriše pamučnim krpama koje ne puštaju dlačice. Boju je moguće nanositi i miješanjem s lakom. Na taj način lakiramo lakom u boji što pojednostavljuje i ubrzava postupak, ali preporučamo savjetovanje prije takvog koraka. Parketi trebaju biti fino obrušeni. Ukoliko se koriste tračne brusilice potrebno je izvesti završno brušenje papirom br.150 ili finijim, a ukoliko se koriste strojevi za poliranje, tzv. polirke, potrebno je završiti poliranjem jedan puta brusnim papirom br.80 i jedan puta brusnim papirom br.120. Mogu se koristiti i mrežice br.100-120. To je važno stoga da se osigura jednolikost obojenja drva (ujednačuje se i smanjuje upojnost drva), i da se izbjegne isticanje tragova od brušenja. Boja se osuši za 4-6 sati (ovisno o vremenskim uvjetima). Obojena površina ne smije se brusiti. Tako obojena površina lakira se CHROMODEN LAKOM ZA PARKETE. Uporabom CHROMODEN TRASPARENT boje (12 prekrasnih nijansa) mogu se polučiti vrlo zanimljivi i efektni tonovi koji prostoriji daju nov do tada neviđen ugođaj. Sve nijanse mogu se međusobno miješati u različitim omjerima što otvara nebrojene mogućnosti. CHROMODEN TRANSPARENT temeljne boje mogu se kod nas dobiti i u nijansi prema želji. Osim ugođaja CHROMODEN TRASPARENT bojama mogu se polučiti i određene uštede. Naime, parketi lošije kvalitete (s diskoloriranim daščicama) premazani CHROMODEN TRANSPARENT bojom dobiju ujednačenu boju površine pa se doimaju kao parketi više klase. CHROMODEN TRANSPARENT bojom može se vratiti “živost” starim parketima koji se nakon nekoliko desetljeća bruse i lakiraju. Ne treba zanemariti ni to da se CHROMODEN TRASPARENT bojom mogu imitirati tonovi nekih egzotičnih vrsta drva čime se uveliko štedi. Važno je reći da preporučamo izbjegavanje bojanja bukovih parketa jer će zaostati mrlje različitog intenziteta obojenja što je posljedica velike upojnosti bukovog drva. Ovdje treba posebno naglasiti da se za bojenje parketa ne smiju rabiti klasične lazurne boje (lazure) nitrotemeljne boje, nitrotemeljni lakovi, uretanizirane temeljne boje i lakovi, kao niti druge boje koje sadrže alkidne smole, firnis i sl. Izbjeljivanje parketa vodikovim peroksidom i drugim oksidansima također nije preporučljivo.

Chromos boje i lakovi d.d.