Bjelin Grupa – najveći hrvatski proizvođač podnih obloga

Sveopća nestašica građevinskog materijala koja utječe na industriju građevinarstva i drvoprerađivača pogađa sve sektore industrije, a koji su se ne svojom krivnjom svi našli u ovoj neplaniranoj situaciji. Usprkos navedenom Bjelin Grupa nastoji čak i povećati svoju proizvodnju i ulaganja u svoje proizvodne mogućnosti. Zbog velike zbrke na tržištu što zbog rata u Ukrajini, što zbog sankcija Rusiji koji su značajni proizvođači parketa i hrastovih daščica koje su nalazile tržište na tlu Europe te započetih i planiranih projekata koje je nemoguće završiti zbog kašnjenja ili otkazivanja isporuka podnih obloga. Nedostatak hrasta općenito, a posebice parketa je već značajan.

Opća oskudica drvenih sirovina ne utječe na Bjelinove proizvodne mogućnosti jer svu svoju sirovinu dobiva iz Hrvatske što je u ovom trenutku velika prednost. Kako bi se suprotstavili negativnim posljedicama općeg nedostatka drvenih podova koji utječu na industriju, grupa će povećati svoju proizvodnju i proaktivno surađivati s vlasnicima licenci i drugim proizvođačima podnih obloga.

Prošle godine započela je izgradnja tvornice drvenih podova Bjelin Ogulin 2 koja se nalazi u Ogulinu. Riječ je o tvornici koja će biti najveća svjetska tvornica drvenih podova. Grupacija je odlučila povećati i unaprijediti ulaganja u postojeće objekte te ubrzati dovršetak nove hrvatske tvornice podova.

Prioritet će imati proizvodnja drvenih podova od učvršćenog drva, proizvedenih patentiranom tehnologijom Woodura®. Ova proizvodnja zahtijeva deset puta manje hrasta u odnosu na tradicionalnu proizvodnju parketa, što zauzvrat može rezultirati s više drvenih podova sa smanjenom količinom sirovina. Bjelin će se, u kratkom vremenskom periodu, fokusirati na proizvode koji se mogu proizvoditi u većim količinama, a cilj je dati značajan doprinos u zamjeni dijela kapaciteta za proizvodnju drvenih podova koji se sada gube u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine. Uspjeh, ne samo Bjelina, već cijele hrvatske drvoprerađivačke industrije ovisit će i o dostupnosti kapitala, jer sirovine i znanja imaju. Zadatak nije lak ni jednostavan, ali ga je moguće ostvariti uz pomoć HBOR-a koji bi trebao odigrati najaktivniju ulogu s kreditima do 1% i tako direktno potaknuti proizvodnju i izvoz, a ujedno je to i najbolji lijek za inflaciju.

Grupacija Bjelin je najveći poslodavac u drvoprerađivačkoj industriji Hrvatske – nakon preuzimanja DI Spačve imaju 1750 zaposlenika, a u 2021. je konsolidirani prihod grupe bio oko 800 milijuna kuna, s izvozom od oko 87%, što ih čini praktički najvećima u sektoru drvne industrije koja je jedna od rijetkih koja ima suficit u robnoj razmjeni te isti za 2020. iznosi 367 milijuna eura. Planirana je ukupna proizvodnja za ovu godinu oko 3 milijuna m2 Woodure®, ali s ograničenom dostupnošću HDF ploča, jer značajni kapaciteti HDF-a se nalaze upravo u Rusiji. Prigoda ostvarenja kvalitetnih podova s manjom količinom sirovine anulira negativne ekonomsko-političkih posljedica, a samo o tom odnosu će ovisiti kakav će biti krajnji rezultat.

U ovoj krizi najviše će biti pogođena tržišta Austrije, Njemačke, Poljske i Skandinavije, ali i svi ostali koji ne raspolažu primarnom sirovinom.

Problemi za europske proizvođače su veliki, no prigoda su za one koji raspolažu sirovinom, tehnologijom i kvalitetnim proizvodom. Nove drvne obloge Woodura®, čija je osnovna prednost upravo u većoj iskoristivosti sirovine u odnosu na postojeće troslojne i masivne parkete, gdje se iz istog kubika hrasta može proizvesti do deset puta više drvenih podova Woodura® od klasičnih troslojnih parketa. Još je i prije krize ovaj proizvod tržište fenomenalno prihvatilo te Woodura® nastavlja svoj uspjeh. Pred njom su sve veća očekivanja.

Bjelin Croatia d.o.o.