Bjelin gradi najveću svjetsku tvornicu drvenih podnih obloga

Ogulin 2

Woodura®®, tehnologija za proizvodnju podova koju je razvila tvrtka Välinge Innovation, postigla je uspjeh u prodaji, a potražnja za Bjelinovim učvršćenim drvenim podovima raste. Tvornica smještena u Vikenu, u švedskoj pokrajini Skåne, koja je puštena u rad prije samo dvije godine, dostići će svoj puni kapacitet već 2023. godine. Vlasnik tvrtke, Pervanovo Invest AB, stoga ulaže 200 milijuna eura u novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i najveća svjetska tvornica podnih obloga.

U listopadu 2020. Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Nova tvornica „Ogulin 2“ gradi se pored postojeće tvornice parketa, „Ogulin 1“. Kapacitet proizvodnje tvornice postupno će se povećavati od 2023. godine, a do trenutka kada „Ogulin 2“ u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova sproizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i „Ogulinu 2“ tada će iznositi 30 milijuna četvornih metara.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb-Split. Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 m2, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici „Ogulin 2“ podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

Kako bi odgovarala ulaganjima u proizvodne kapacitete, grupacija će strateški ulagati i u organizaciju prodaje i oglašavanja u Europi, SAD-u i Aziji te na taj način ojačati svoje robne marke na globalnoj razini.

Jako sam zadovoljan što smo nakon deset godina visokih troškova razvoja spremni povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti slijedeću generaciju drvenih podova – učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva. Rezultat potvrđuje izuzetno pozitivan odgovor tržišta, povijesno jednak lansiranju troslojnog parketa 1945. godine od švedskih tvrtki Kährs i Tarkett.

Zbog tog uspjeha odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima “, rekao je Darko Pervan, izvršni direktor Pervanovo Investa AB.

„Oduševljeni smo što su naši vlasnici spremni na tako snažno ulaganje u tehnologiju Woodura®. Nadamo se da će uspjeh naše sestrinske tvrtke i našeg glavnog partnera Bjelina, koji promovira i prodaje podne obloge, potaknuti druge da se prijave za licencu za ovu inovativnu tehnologiju “, rekao je Niclas Håkansson, izvršni direktor Välinge Innovation.

„Ponosni smo što naš vlasnik Pervanovo Invest AB pokreće ovo veliko ulaganje u Hrvatsku i drago nam je što smo zajedno sa švedskim kolegama pokrenuli Woodura® tehnologiju tvrtke Välinge Innovation. Tijekom posljednje dvije godine sve su naše tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ali ovo novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu zaista je izvanredno. Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2″, rekao je Stjepan Vojnić, izvršni direktor za Bjelin Hrvatska.

„Činjenica da vlasnici intenzivno ulažu u povećanje proizvodnih kapaciteta dokaz je uspjeha prodaje tvrtke Bjelin i pokazuje da su naši podovi na dobrom putu. Podovi su lijepi, izdržljivi i ne samo da udovoljavaju trenutnim ekološkim zahtjevima, već ih uvelike i premašuju. Radujemo se nastavku dobre suradnje s našom sestrinskom tvrtkom Välinge Innovation “, rekao je Zoran Mihajlović, izvršni direktor za Bjelin Švedska AB.

O Välinge Innovation

Osnovana 1993. godine, Välinge je začetnik modela podne obloge bez ljepila. Promijenila je način na koji ljudi postavljaju i koriste podove. Naša patentirana tehnologija širom svijeta predstavila je brz i jednostavan način postavljanja podnih obloga mehanički, bez upotrebe ljepila. Sve se istraživačke i razvojne aktivnosti odvijaju u Vikenu u Švedskoj i smatraju se najnaprednijim svjetskim istraživačkim i razvojnim centrom za tehnologiju proizvodnje izdržljivih podova na bazi drva i drvnog praha. Välinge ima 250 zaposlenika, 3200 patenata i globalnu mrežu licenci kod 250 tvrtki.

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Grupacija ima preko 1000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu. Osnivači Bjelina su kasnih 1970-ih za Perstop izumili prvi laminat u svijetu. Nakon osnutka Bjelina 1990-ih godina predstavljena je vodeća inovacija „klik sistem za spajanje podova“

R&D grupacije provodi tvrtka Välinge Innovation AB, www.bjelin.com