#BeatAirPollution!

Svjetski dan zaštite okoliša

Ujedinjeni narodi upozoravaju da samo jedna od deset osoba na našem planetu udiše čist zrak. Industrija, promet, poljoprivreda i otpad, kao i sagorijevanje fosilnih i drugih goriva u našim kućanstvima glavni su uzroci njegovog onečišćenja.

Gotovo 4 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje uzrokovano je onečišćenjem zraka. Ove godine kampanje u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša održat će se u više od 140 zemalja svijeta. Zemlja-domaćin je Kina, a organizatori pozivaju da se stavljanjem zaštitne maske na lice pokaže nacionalnim i svjetskim vođama da želimo udisati čist zrak. Predlažu međutim i neke jednostavne, ali učinkovite korake kako smanjiti onečišćenje zraka poput korištenja javnog prijevoza, vožnje biciklom, hodanjem itd.

Uključite se u borbu protiv onečišćenja zraka! Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kompostirajte ostake organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka! #BeatAirPollution!

Dan 5. lipnja kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine. Tada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš, a prvi Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja”.