7. dani pasivne kuće u Hrvatskoj

7. dani pasivne kuće u Hrvatskoj održani su od 07. do 09. studenog pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, u suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, gradova, brojnih institucija i udruga, medijskih pokrovitelja, partnera i izlagača. Ostvaren je cjelovit program po prvi puta organiziran regionalno, stručni obilazak u Sloveniji uz obilaske lokacija u Hrvatskoj, uključujući predavanja, prezentacije, radionice i izložbe.

2014-11-09-pasiva-200Prvog i drugog dana bili su umreženi gradovi Zagreb, Osijek, Koprivnica, Zadar i Žminj Skype konferencijom. Predstavnici iz regionalnih centara su izvijestili o referentnim projektima, ostvarenjima i programima razvoja za provedbu zahtjeva energetske učinkovitosti u graditeljstvu u skladu sa scenarijima Europske unije.

Predavanjima i prezentacijama su obrađene najavljene, već tradicionalne teme najnaprednijih rješenja i najbolje prakse u Hrvatskoj i inozemstvu u okviru energetskog standarda pasivne kuće, odnosno energetski gotovo nulte novogradnje i obnove. Pasivna kuća kao platforma ostvarivosti zahtjeva energetske učinkovitosti i održivosti u skladu sa scenarijima EU do 2020., a odnedavno i do 2030. je zasigurno najreferentniji ostvareni model ne samo na europskom kontinentu već u sve većem broju ostvarenja i u SAD, Aziji i Australiji. Prikazima projekata i ostvarenja u Hrvatskoj je potvrđena izvodljivost takve gradnje zadovoljavajući definiciju tzv. „jednolitarske potrošnje“ u novogradnjama, ali još uvijek, nažalost, ne i energetske obnove do „faktora 10“.

Korak 48-2014.inddOvogodišnje dane su obilježile tri značajne promocije od regionalnog europskog značaja. Promovirani su proizvodi s certifikatom za A+ energetski razred; krovni prozor i fasadni nosači za vjetrene fasade s prekinutim toplinskim mostom. Promoviran je i računalni program za pasivnu kuću PHPP 8 na hrvatskom jeziku kojeg će članovi Konzorcija pasivna kuća Hrvatska kao i program Design PH moći nabaviti s posebnim popustom.

Postavljena je izložba materijala, elemenata i sustava 24 izlagača te izložba odabranih arhitetonskih ostvarenja zelene gradnje koju Komora za arhitekturu i prostor Slovenije (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS) provodi treću godinu. Uz ovu međunarodnu suradnju organiziran je i po prvi puta stručni obilazak referentnih pasivnih kuća u Sloveniji.

Održana je radionica koja je objedinila teme hrvatskog savršenog naselja (AKRAM) i projekta Kronoplja kako bi se na temelju zadnjih informacija o gradnji s prirodnim materijalima i u skladu s prirodnim zakonima ponovo potvrdila mogućnost njihove implementacije u projektima energetski gotovo nulte gradnje.

Najavljeni su i sljedeći, 8. dani pasivne kuće koji će biti održani kao i uvijek, drugog vikenda u studenom mjesecu, od 06. do 08.11.2015.