6. Dani pasivne kuće


Naglašena potreba za poboljšanjem suradnje među institucijama, osposobljavanjem stručnjaka i uspostavom sustava poticaja.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, u periodu od 8. do 10. studenog na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održan je međunarodni skup povodom 6. dana pasivne kuće u Hrvatskoj. U skupu je sudjelovalo više stotina sudionika, predavača i izlagača iz desetak država pod pokroviteljstvom državnih institucija, gradova, stručnih organizacija i udruga. Ovaj trodnevni događaj ispunila su brojna predavanja, radionice i prezentacije tvrtki te stručni obilasci gradilišta i dovršenih niskoenergetskih i pasivnih kuća.

2013-11-10-pasiva-01-300Povodom ulaska u EU, naglasak je postavljen na sve veću ulogu lokalne uprave u planiranju i ostvarivanju ciljeva energetske učinkovitosti i smanjenja emisija što se očitovalo u brojnim prezentacijama predstavnika županija i gradova vezano uz dosadašnja iskustva i postignuća.

Program je tematikom obuhvaćao kako primjere novogradnje, tako i primjere energetski učinkovite obnove –  modernizacija do energetskog standarda pasivne kuće ili tzv. faktor 10, zauzela je već četvrtu godinu za redom posebno mjesto i u ovogodišnjem programu. Obuhvaćene su bile i teme energetskog certificiranja, zelene gradnje i najnovijih trendova u gradnji, testiranja zrakopropusnosti te termovizijsko snimanje.

Skup je obuhvatio predavanja o najnovijoj regulativi vezanoj za energetsku učinkovitost, implementaciju EU Direktive o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD 2010/31/EU), o europskim projektima koji se provode u suradnji s hrvatskim institucijama  IDES-EDU, PERFECTION, OPEN HOUSE, INTENSE, ECO-SANDWICH, CROSKILLS, BISTEC, PASSREG, ENVISION 2020. te projekt SUSTAINCO koji je predstavljen od strane svog koordinatora, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Podsjetimo, europski projekt SUSTAINCO (Sustainable Energy for Rural Communities) koji REGEA provodi u suradnji s 8 europskih partnera u okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) započeo je u mjesecu travnju prošle godine.

Neki od zaključaka skupa vođeni su potrebom za poboljšanjem suradnje među svim dionicima u gradnji (zakonodavnog tijela, jedinica regionalne/lokalne uprave, voditeljima projekata i investitora, stručnog kadra kao i samih proizvođača opreme), kao i potrebom za uspostavljanjem sveobuhvatnog sustava poticanja energetski učinkovite gradnje te primjeni sustava zelene nabave. Vezano uz samu struku naglašena je potreba za stručnim osposobljavanjem te ustrajnost na detaljima u postupku gradnje.