5. zagrebački energetski tjedan

Od 12.-17. svibnja u Zagrebu je održan već 5. zagrebački energetski tjedan. Gradska uprava Grada Zagreba odlučna je aktivno i kontinuirano provoditi planirane mjere i procese energetski održivog razvoja za ostvarenje vizije Grad Zagreb – grad održivog razvoja, u suradnji sa svim relevantnim subjektima u zemlji i inozemstvu. U takvom ozračju, cijeli tjedan su se smjenjivala događanja od aktivnosti u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama grada Zagreba, stručnog skupa studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dana Hrvatske komore arhitekata te pregršt seminara, simpozija, konferencija, okruglih stolova te regionalnih foruma.

I2014-05-17-zgb-tjedan-1-200z velikog broja aktivnosti, izdvojili smo tri događanja.

Seminar “Nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije”
Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike održali su seminar “Nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije” na kojem su predstavljene nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije obuhvaćajući temu zbrinjavanja antropogenog CO2 u procesu proizvodnje prirodnog plina te koncept plus energetske kuće MV. Također su predstavljeni i projekti iskorištenja otpadnih kondenzata u termoelektranama – toplanama HEP-a kao i SCADA sustav Sunčane elektrane Kanfanar.

Seminar “Energetska učinkovitost u zgradarstvu i OIE”
Obrtnička komora Zagreb, u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Zagreba i Obrtničkim učilištem je u svojim prostorijama organizirala seminar “Energetska učinkovitost u zgradarstvu i OIE” na kojem su prezentirane nove mogućnosti razvoja sektora obrtništva i malog poduzetništva na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao i prilagodbe poslovanja novim tržišnim uvjetima. Prezentacije su održali predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, Urbanističkog zavoda grada Zagreba te Obrtničkog učilišta

2014-05-17-zgb-tjedan-2-700

Regionalni forum gradnje po standardu pasivne kuće – projekt EU PassREg (Regional building forum – PassREg)
Regionalni forum gradnje po standardu pasivne kuće – projekt EU PassREg (Regional building forum – PassREg) održao se 17. svibnja 2014. na Tribini Grada Zagreba.  Seminar su otvorili pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Melita Borić i Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj EU projekata AF i konzorcija Pasivna kuća Hrvatska.

U sklopu programa, predstavljen je i europski projekt PassREg na kojem, kao jedan od partnera, sudjeluje i Grad Zagreb. Aktivnosti, izazove i mogućnosti projekta PassREg na europskoj razini predstavio je “otac” pasivne kuće prof. dr. Wolfgang Feist iz Passive House Institut, dok je smjernice regionalne pasivne gradnje i aktivnosti Grada Zagreba u okviru projekta PassREg predstavio Nikola Petković iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Sudionicima je predstavljen model uspješnosti Grada Zagreba izrađen prema primjeru europskih regija predvodnica (Brussels, Hannover i Tyrol). Nakon predstavljanja projekta PassREg sudionici skupa imali su jedinstvenu priliku sudjelovati u rsapravi i postavljati pitanja prof. dr. Wolfgang Feistu.

U nastavku programa, prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE), održao je prezentaciju pod nazivom “Primjena iskustava fotonaponskih sustava obiteljskih kuća na velike sustave gradova i regija”; Dubravko Martinić iz tvrtke Tehnomar d.o.o održao je prezentaciju “Obiteljska kuća M6 u Gornjem Stupniku – referentan primjer za EPBD izvješće iz Hrvatske”; dr.sc. Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt ECO-SANDWICH – sustav predgotovljenih fasadnih elemenata od recikliranog agregata za novogradnju i obnovu do „Faktora 10“; Ivica Dijanić iz tvrtke Građevinski proizvodi d.o.o održao je prezentaciju “Od kuća s više ugodnosti do pasivnih gradova i regija – Iskustvo u Hrvatskoj, računalni program za profesionalce i međunarodni studentski natječaj”; Darko Milin i Davor Milin održali su prezentaciju o zadnjoj verziji računalnog Integralnog programa za izradu troškovnika, praćenje operative i knjigovodstvenu analitiku – iGRAD 3.14.

Prezentaciju o višenamjenskoj zgradi “Sunčica” na jezeru Bundek u Zagrebu – PassREg pilot projekt predstavio je prof. Ljubomir Miščević.