40. međunarodna ljetna škola arhitekture, Motovun – ONLINE

Izborni kolegij Tradicija, kreativnost i održivost 

  1. – 16. kolovoza Motovun

Drage studentice i dragi studenti,
Velika mi je čast i zadovoljstvo što Vam se obraćam s pozivom za sudjelovanje u ovogodišnjoj obljetničkoj 40. međunarodnoj ljetnoj školi arhitekture u Motovunu. Nakon prošlogodišnje, prve pandemijske ONLINE škole, tako ćemo komunicirati i ove godine.

Očekujemo veliki interes sudionika iz Europe, Sjedinjenih američkih država i Kanade, jer nas je prošlogodišnja online komunikacija na svojevrstan način nevjerojatno približila. Bitno se smanjio, odnosno anulirao trošak sudjelovanja, jer nažalost, fizički nismo putovali ni boravili u Motovunu, ali na taj smo način zasigurno spriječili epidemijski rizik i pravovremeno odgovorno reagirali.
Prema mojoj procjeni i ove godine će početkom kolovoza biti značajno povećan rizik zbog Delta soja koji se ubrzano širi s nepoznatim zdravstvenim posljedicama i nepoznatim putnim ograničenjima. 

Tako smo u 39 godišnjem kontinuitetu škole, ostvarili sveukupno izvrsne rezultate. Održano je dvadesetak predavanja i stručnih prezentacija, izrađeni su i završno prezentirani kvalitetni studentski projekti, a sve u izvrsnoj atmosferi, komunikaciji i suradnji. Održali smo, ako ne jedinu, onda jednu od vrlo rijetkih ljetnih škola arhitekture u svijetu.

Pozivam sve koji su u mogućnosti uključiti se kroz osmodnevni program od večeri u ponedjeljak, 9. kolovoza do prijepodneva u ponedjeljak, 16. kolovoza kada će se održati prezentacije projekata.
Planiramo virtualni obilazak Istre i javljanja s terena iz Grožnjana, Žminja, Kanfanara, Pule, Rovinja,  a javljanja uživo iz Motovuna očekujemo od predstavnika Općine / Grada, kolegica i kolega građana Motovuna.
Zbog blagdana Velike Gospe, u nedjelju, 15. kolovoza, predviđen je znatno skraćeni program bez predavanja, samo za konačne konzultacije studenata ovisno o njihovoj mogućnosti sudjelovanja.

Ove godine program škole posebno obogaćujemo sudjelovanjem profesora, predavača, voditelja radionica i studenata sudionika prethodnih godina, izražavanjem svojih osvrta na Sjećanja, Današnjicu i Budućnost, koji se mogu aktivno ili samo kao slušatelji uključiti u vrijeme koje mogu sami odabrati.

Prema programu, aktivno i pasivno uključenje profesora, predavača i bivših studenata je moguće svakodnevno (!) od ponedjeljka, 10.8. do subote, 14.8., u tri dnevna termina;
od 10:00-12:00, 18:00-19:00 i od 20:00-21:00. Prema potrebi, omogućit će se i drugi termini.

Kako bi mogli sudjelovati svi pozvani i oni koji će biti obaviješteni posredno ili putem javnih medija, javite što prije moguće termine vašeg uključenja.

Zoom platforma omogućava praćenje do sto sudionika.  

SJEĆANJA
S nekoliko rečenica ili s predavanjem, podsjetite sebe i sudionike ove obljetničke generacije kada ste sudjelovali u radu škole, eventualno i na koji način u suorganizaciji, s koliko ili bez vaših studenata. Opišite nam Vaše impresije. Koju ste temu / teme predavali.
Koristim priliku da Vas zamolim za slanje Vaših prezentacija ukoliko ih do sada još niste stigli poslati. 

DANAŠNJICA
Uključite se aktivno u program 40. Motovunske škole. Još uvijek je moguće uključenje i vaših studenata u rad škole, slušanjem predavanja i izradom projekta u radionici pa Vas molim za postav ove informacije i postera na web stranicu Vaše škole ili prijenos ove obavijesti / poziva pojedinim studentima i putem društvenih mreža.

Predavači koji su tradicionalni partneri škole, kao i prošle godine, izrazili su veliko veselje što se usprkos nastavku pandemije planira održavanje škole pa su spremni sudjelovati predavanjima i u radionici.

BUDUĆNOST
Prijedlozi za buduću suradnju u suorganizaciji i sudjelovanju u radu škole (međusveučilišna / međufakultetska suradnja, EU i drugi međunarodni programi).
Iskažite svoju želju i način autorskog sudjelovanja u izradi i objavljivanju monografije Motovun – 40 godina kontinuiteta Međunarodne ljetne škole arhitekture (radni naslov) i dr.

Uz vaše sudjelovanje i ove godine ćemo pokušati ostvariti tradicionalni program kojeg čine predavanja, radionica – projekt i prezentacija, eventualno i uz dodatne aktivnosti, kako bi izborni kolegij Tradicija, kreativnost i održivost zadržao dosadašnji dugogodišnji kontinuitet i legitimitet.

Ovogodišnji je projektni zadatak radionice / kolegija

Nadzemna i podzemna interpolacijaAbove and Underground Interpolation

Zbog online izvedbe, nažalost, nećemo moći održati stručne obilaske i uživati uživo in situ u slikama, mirisima i okusima u Motovunu i Istri. Ipak ćemo se potruditi u doživljavanju uz kontakte s terena.

 

Studentice i studenti
Za prijavu je potreban vaš mail s kratkim životopisom (adresa, godina studija i sl.) uz kontakte (e-mail, mobitel). Osnovne informacije o projektnom zadatku i lokacije / podloge ćete dobiti i prije početka škole.

Studentice i studenti koji su pohađali školu prethodnih godina, a prije upisa u Diplomski studij na AF u Zagrebu, također se trebaju uključiti u otvorenje i sudjelovati u dijelu programa, bez naknade za školarinu!  

Otvorena vam je mogućnost nastavka projekta u 3. semestru Diplomskog studija, na kolegiju Arhitektura budućnosti koji je konceptualno kompatibilan i temi / projektnom zadatku škole u Motovunu.
Školarina za studente iz Zagreba, Splita, Osijeka i Mostara je 350,00 kn, a za studente iz EU i dr. 700,00 kn. Školarina uključuje sve organizacijske i troškove održavanja nastave uz izdavanje potvrde o sudjelovanju.

Molim Vas proširite ovu obavijest o školi. Javite se što prije, jer je i u online načinu provedbe broj sudionika ipak ograničen.

Škola počinje u ponedjeljak, 9. kolovoza svečanim otvorenjem u 20:30 sati prema pogramu.
Zbog Vaše moguće zauzetosti, formalno otvorenje nastavljamo u utorak, 10.8 u 10:00 sati i zbog različitih vremenskih zona iz kojih očekujemo javljanje sudionika.   

Dnevni program ćete dobiti prije svakog dana zbog maksimalne fleksibilnosti u organizaciji.

Vašim sudjelovanjem će se zasigurno obogatiti digitalna arhiva škole koja će se koristiti i kao digitalni dio Monografije o školi u Motovunu! Uključite se!

Pozivam i one koji se ovom prilikom ne mogu uključiti da me kontaktiraju, kako bi i njihovo sudjelovanje u vremenu i na način koji im odgovara dobilo trajnu arhivsku vrijednost.

Uključenje na Zoom platformu, kao i prošle godine je vrlo jednostavno, preko stranice Konzorcija pasivna kuća Hrvatska: www.kpk.hr

Na naslovnoj stranici trebate samo kliknuti na CLICK HERE.

Vidimo se u virtualnoj realnosti Motovuna!

Dobro došli!

Srdačan pozdrav,

Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.
Voditelj Studijskog centra Motovun
Voditelj Međunarodne ljetne škole u Motovunu

Info/contacts:
www.arhitekt.hr
www.kpk.hr
miscevic@arhitekt.hr
motovun@arhitekt.hr 
(+385) 98 230940 WhatsApp
Motovun video: https://www.youtube.com/watch?v=58nZ4Ueofjo