37. međunarodna ljetna škola arhitekture

U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odrţat će se od 4. do 11. kolovoza 37. međunarodna ljetna škola arhitekture prema niže opisanom programu. Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci).
motovun-2018-posterU okviru stalnog ciklusa – kolegija Tradicija, kreativnost i održivost, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.

Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br.5.
Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta – rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu, višenamjenske prenamjene dijelova kamenoloma u Kanfanaru i dr. Ove je godine glavna projektantska tema Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation.

motovun-2018-1Ove će godine sudjelovati predavači i studenti iz Austrije, Italije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz akademska predavanja održat će se i stručne prezentacije pojedinih sponzora – proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.  U ovogodišnjem programu je:

5.8. održavanje 11. međunarodnog seminara o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po četvrti put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom. Održat će se i 8. EPBD – IDES-EDU seminar.

U ponedjeljak, 6.8. uz 11. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture, započet će i višednevna 13. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna

7.8. će se održati cjelodnevni stručni obilazak Istre Grožnjan (prezentacija: Lidija Ivanda, ADU, Zagreb), Završje, Žminj (poslovna A+ zgrada Rudan d.o.o.), Pazin (Pazin kamen – proizvodnja), Pula (rekreacija i obilazak grada).

8.8. stručni obilazak gradilišta vinarije u Motovunu uz vođenje i prezentaciju autora, arhitekta prof. Idisa Turata. Obilazak tunela željeznice Parenzane.

motovun-2018-2Završna izložba i javna prezentacija studentskih i nastavničkih radova će se održati u petak, 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra s početkom u 21.00 sati. Rad Škole u Motovunu prate dnevni tisak, stručni časopisi, radio, TV i internet portali. Zahvaljujući različitim oblicima potpora sponzora i donatora, program Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu se kvalitetno i kontinuirano ostvaruje višegodišnjom suradnjom zadovoljavajući njihov promotivni i marketinški interes.

Pogledajte film o prošlogodišnjoj Školi:
https://www.youtube.com/watch?v=58nZ4Ueofjo

S poštovanjem,
Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh. Voditelj Studijskog centra Motovun
Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun

Kontakti:
Ljubomir Miščević: 098 230940 mobile
miscevic@arhitekt.hr (052) 681607 Hotel Kaštel
motovun@arhitekt.hr Arhitektonski fakultet / Faculty of Architecture
www.arhitekt.hr www.kpk.hr Zagreb: tel./fax: (+ 385 1) 4639394, 4639222

Pozivamo sve zainteresirane na predavanja i prezentacije u Motovunu koje su otvorene za javnost, a održavat će se u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta, odnosno na glavnom Trgu Andrea Antico ili u Kinu Bauer.

Očekujemo Vaš dolazak i aktivno sudjelovanje u Motovunu 2018.!