34. međunarodna ljetna škola arhitekture

U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je od 4.-11. kolovoza 34. međunarodna ljetna škola arhitekture prema priloženom programu. Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci).

U okviru stalnog ciklusa Tradicija, kreativnost i održivost, obrađene su teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.
Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5.

2015-08-11-motovun-300-1.gifRazličite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta – rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu. Ove je godine glavna tema Nadzemne i podzemne interpolacije.

Ove su godine sudjelovali predavači i studenti iz Danske, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske i po prvi puta iz Južne Amerike – iz Čilea. Održane su i stručne prezentacije sponzora – proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova održana je navečer 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra.

2015-08-11-motovun-200-2.gifVeć tradicionalna izložba studentskih radova na kojoj se izlažu radovi prethodne generacije, otvorena je 7.8. u 20:30 u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz izložbu radova 33. međunarodne ljetne škole arhitekture Tradicija, kreativnost i održivost, Motovun 2014., izloženi su i radovi 13. međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Pula – Brijuni 2014. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture RH, Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni i Arheološkim muzejom Istre. U toj su radionici prethodnih godina sudjelovali studenti i predavači s Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta iz Ljubljane, Zagreba, Lavova, Krakowa i Graza, Geodetskog fakulteta iz Zagreba i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.

Rad Škole u Motovunu i radionice Pula – Brijuni prati dnevni tisak, stručni časopisi, TV i internet portali.

Zahvaljujući različitim oblicima potpora sponzora i donatora, program Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu se kvalitetno i kontinuirano ostvaruje višegodišnjom suradnjom zadovoljavajući njihov promotivni i marketinški interes.
Ove godine je u radu Škole sudjelovalo ukupno tridesetak sudionika iz desetak država.