2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća Zagreb, 05. prosinca, 2016.

Monografija autorice doc.dr.sc. Borke Bobovec “2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća” predstavljena je  5. prosinca  u Oris Kući arhitekture u izdanju knjižare UPI-2M PLUS d.o.o.. Recenzenti na knjizi su: prof.dr.sc. Zlatko Jurić, prof.dr.sc.Tomislav Premerl i izv.prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

U ambijentu Oris Kuće arhitekture predstavljena je knjiga “2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadestetog stoljeća” koju su uvodno najavili prof dr sc. Tomislav Premerl i izv.prof.dr.sc. Ivan Mlinar. Autorica monografije, Borka Bobovec opisuje vrijeme u kojem su nastajala arhitektonska djela u odnosu na vrijeme turbulentnog stvaranja novih država, snažnog i prodornog gospodarstva s jedne strane i siromaštva s druge, kao i vrijeme preispitivanja arhitektonskih teorija postavljenih u prvoj polovini stoljeća i ranije, vrijeme u kojem političke, ideološke i socijalne komponente igraju sve veću ulogu u razumijevanju i stvaranju nove arhitekture. U svakom trenutku autorica uspijeva stvarati dojam originalne i inovativne arhitektonske misli koja se neminovno prepliće s drugim znanstvenim područjima, povijesti, povijesti umjetnosti, ekonomijom, sociologijom, kulturom. Kroz ovakav kompleksan teorijsko- povijesni pregled, monografija predstavlja dalekosežan značaj arhitektonskih djela koja su nastajala kroz vrijeme druge polovine 20 st. te ostavila znanstveni doprinos struci te ukupnoj kulturnoj javnosti i suvremenom društvu kao podloga za promišljanje o važnosti izgrađenih prostora i njegove percepcije u suvremenom drušvu koja je činila i čini kreativnu živost te ostavila tragove u društvu koji i danas žive i imaju vrijednost.

Monografija je koncipirana u četiri poglavlja:  Arhitekt – nositelj kulture društva, Redefiniranje vrijednosti, Nova generacija i Kraj dvadesetog stoljeća, kroz koja autorica na jednom mjestu donosi pregled najznačajnijih arhitektonskih djela projektiranih i izgrađenih od sredine do kraja dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Bavljenje arhitekturom naslanja se na ukupni kontekst stvaralaštva druge polovine dvadesetog stoljeća, a kratki životopisi arhitekata uz fotografije iz doba stvaranja djela, približavanje su vremenu i odnosima koji su iza nas, a bitno su utjecali na društvo i stvaralaštvo u cjelini. Kroz ovakav kompleksan teorijsko-povijesni pregled monografija je dalekosežnog značaja kako na izravno djelovanje arhitekata, tako i kao prilog istraživanju i njegovanju bogatstva suvremene arhitekture.