Čisti vodik za plavi Dunav i zelenu Slavoniju

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak na kojem je predstavljen projekt udruge H2 Čisti vodik za plavi Dunav i zelenu Slavoniju. Cilj je projekta proizvodnja vodika iz OIE i iz otpada na području Slavonije i Baranje, otvaranje “zelenih riječnih luka” i novih radnih mjesta te poticanje energetske neovisnosti.

“Vodik vidimo kao gorivo budućnosti. Zato je cilj ovog projekta poticanje proizvodnje čistog vodika iz obnovljivih izvora energije, prema Direktivi EU koja je usmjerena na smanjivanje emisija CO2 i dekarbonizaciju prometa i industrije. Tako ambiciozni planovi zahtijevaju velika ulaganja u infrastrukturu, od proizvodnih pogona, do distribucije korisnicima, za koja je Unija predvidjela 20 milijardi eura u idućih deset godina. Tu vidimo veliku priliku za hrvatske tvrtke jer se naša zemlja nalazi na važnim logističkim koridorima”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, dodavši da će Komora pomoći u promicanju projekta putem svojih slavonskih županijskih komora kako bi se javnost i potencijalni partneri što više senzibilizirali za temu, ali i povezivanjem Udruge sa Zajednicom OIE HGK.

Projektom bi se obuhvatile tvrtke i poduzetnici u cijelom energetskom lancu, od proizvodnje iz velikih solarnih elektrana, elektrolizom vode i iz otpada, do potrošnje kao završnog dijela procesa koja bi se odvijala u području komunalnih i javnih djelatnosti gradova, općina i industrije u ovoj regiji.

Više na: https://www.hgk.hr/s-energetiku-i-zastitu-okolisa/konzorcij-hrvatskih-tvrtki-predvodi-energetsku-tranziciju-na-vodik

Izvor: www.hgk.hr