2-struko ili 3-struko izolacijsko staklo

Razmišljamo o energetskoj obnovi naše obiteljske kuće u kontinentalnom  dijelu Hrvatske (obnovi fasade te promjeni vanjske stolarije) te se dvoumimo oko izbora 2-strukog ili 3-strukog stakla na stolariji. Molimo Vas za savjet !

 Stjepan Vranković (podaci u uredništvu)

Poštovani gosp Vranković !

Zahvaljujemo se na Vašem upitu te povjerenju koje ste nam iskazali poslavši ga. S obzirom da vjerujemo da Vam je u interesu obnovu Vaše obiteljske kuće napraviti na način da trošite što manje energije za zagrijavanje a ljeti za hlađenje, u svakom slučaju bi Vam preporučili 3-struko ostakljenje.

Standardno dvostruko ostakljenje sastoji se od dva stakla debljine 4 mm na razmaku od 16 mm. Taj prostor je ispunjen plinom argonom kako bi se prolaz topline kroz staklo dodatno smanjio, a jedno staklo je premazano low-e premazom (tanki sloj metalnog oksida) koji propušta kratke valne duljine (sunčevu svjetlost) a sprječava prolaz dugih valnih duljina (infracrvene zrake). Kod 2-strukog ostakljenja prolaz topline kroz PVC prozor (“U” vrijednost) je 1,4 W/(m2K).

3-struko ostakljenje se ugrađuje po istom principu, s tom razlikom što imate tri stakla od kojih je low-e premaz nanešen na dva od njih te također uz ispunu argonom, prolaz topline (“U” vrijednost) takvog PVC prozora je 1 pa čak i 0,8 W/(m2K).

Slične vrijednosti prolaza topline ćete dobiti ukoliko izaberete ekskluzivniju varijantu, pa umjesto PVC prozora, ugrađujete prozore s drvo-aluminijskim profilima punjenim poliuretanom. Naravno da nije potrebno niti spominjati da današnji proizvođači vanjske stolarije istu rade s 3 brtve, a i više.

Iz gore navedenog vidljivo je da je svakako preporučljiva ugradnja vanjske stolarije s 3-strukim ostakljenjem, pogotovo ukoliko je riječ o većoj površini prozora na fasadi (fasadama). Iskoristili bi priliku da Vam skrenemo pažnju na natječaje i Javne pozive FZOEU (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) koji će ponovno sigurno biti otvoreni i ove godine za energetsku obnosu obiteljskih kuća, a uz koje možete ostvariti i pravo na bespovratna sredstva u određenom postotku u odnosu na cijenu cijele energetske obnove.