Termoizolacija

U današnje vrijeme nemoguće je zamisliti gradnju bilo kojeg objekta, stambenog ili poslovnog, bez kvalitetne termoizolacije. Termoizolacijskim materijalima je potrebno obložiti vanjske zidove, ali ih i položiti ispod temelja, kao i izolirati krov. Ukoliko ste odabrali kvalitetne materijale te primijenili njihovu odgovarajuću debljinu, znatno ćete smanjiti troškove za energente. Toplinska izolacija Vašeg objekta neće smanjiti samo gubitke u zimskom periodu već će po ljeti onemogućiti pregrijavanje.

Riješiti ćete se problema s kondenzacijom pare (kuhanje, tuširanje, …) koja se javlja zbog niske temperature zidova te nastanak gljivica i plijesni. Zbog povećanja temperature zida, bit će toplinski ugođaj  u prostoru znatno bolji.

Toplinska izolacija štiti zgradu od štetnih utjecaja i njihovih posljedica (vlaga, smrzavanje, pregrijavanje), čime joj se produžuje vijek trajanja. Stvara zdravu mikroklimu za ugodan boravak ukućana unutar prostorija i direktno povećava vrijednost nekretnina. Na izbor adekvatnog materijala za termoizolaciju utječu lokalni klimatski uvjeti, popularnost proizvoda i tradicija gradnje, specifični zahtjevi i naravno – cijena.

U praksi je ponekad nemoguće dodatnu toplinsku izolaciju izvesti s vanjske strane, posebice kada se radi o višekatnoj zgradi (potrebna je suglasnost većine stanara) ili kad je objekt pod zaštitom. U tom slučaju izolacija se može izvesti s unutarnje strane. Unutarnje toplinsko izoliranje, posebno je praktično za objekte koji se povremeno griju (npr. vikendice u koje dolazite samo preko vikenda). Zahvaljujući toplinskoj izolaciji s unutarnje strane, prostorije se znatno brže zagriju jer nema progrijavanja vanjske konstrukcije.

 U postupku termoizoliranja možete posegnuti za raznim termoizolacijskim materijalima (ovisno koji dio objekta želite termoizolirati), sa sličnim toplinskim karakteristikama, ali na tržištu se nalaze i materijali koji po svojim karakteristikama znatnije odskaču od prosjeka.

 

EKSPANDIRANI POLISTIREN

Ekspandirani polistiren (popularno EPS, poznat kao stiropor) jedan je od najčešće izabranih termoizolacijskih materijala. EPS je materijal izvanrednih toplinskih (λ=0,041 do 0,035 W/mK) i mehaničkih svojstava, niske cijene te jednostavne ugradnje tako da je osvojio graditeljstvo i do danas je ostao na vodećem mjestu, posebno ukoliko je riječ o manjim objektima niže katnosti. Proizvodnja ekspandiranog polistirena (EPS) provodi se u tri stupnja. U prvom se stupnju granule polistirena izlažu vodenoj pari u tzv. predekspanderu. Tim postupkom se struktura granula omekša, a lakohlapljivi ugljikovodik pentan prelazi u plinovito stanje. Uslijed toga granule ekspandiraju povećavajući svoj volumen 20 do 30 puta uz istovremeno smanjenje gustoće s oko 600 kg/m3 na 15 do 30 kg/m3. Granule se ostavljaju na dozrijevanju do 24 sata (druga faza) dok se konačno, u trećoj fazi transportiraju u metalne kalupe u kojima dolazi do sljepljivanja u monolitnu formu koja se sastoji od zatvorenih ćelija. Kod EPS-a je upijanje vode vrlo malo što mu omogućuje vrlo široku primjenu. U 1 m3 ima prosječno 98% zraka i 3-6 milijuna zatvorenih ćelija, što ga ujedno čini i izvanrednim toplinskim izolatorom.

XPS

Ekstrudirani polistiren zbog drugačijeg postupka proizvodnje, ima zatvorene stanice i praktički ne upija vodu. Iz tog razloga, unatoč većoj cijeni u usporedbi s ekspandiranim polistirenom, gotovo je nepogrešiv izbor na mjestima gdje je toplinska izolacija u neposrednom kontaktu s vodom (toplinska izolacija podrumskih zidova, temelja, obrnuti ravni krov). Također podnosi vrlo velika tlačna opterećenja (prohodni krovovi, parkirališta, …), a krase ga odlična toplinsko – izolacijska svojstva (λ=0,033 do 0,036 W/mK). Dugogodišnja primjena u graditeljstvu je pokazala, da se uz pravilnu ugradnju svojstva XPS ne mijenjaju, stoga je njegova trajnost veća od životnog vijeka zgrade u kojoj je ugrađen. Nakon isteka životnog vijeka može se 100 % reciklirati, jer se sastoji samo od polistirena, a u ćelijama je zrak. Biološki je neutralan: nema nikakvog kemijskog utjecaja na prirodne procese, također, nema hranjive vrijednosti za životinje i biljke.

Mineralna vuna

Među najbolje toplinske izolatore slobodno možete uvrstiti mineralnu vunu. Izolacijski materijal mineralnog porijekla za toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju koji se koristi u građevinarstvu, industriji i brodogradnji. Ima visoku otpornost na požar, paropropusna je i djelomično vodootporna. Otporna je na starenje i raspadanje te na mikroorganizme i kukce. Koristi se u svim vanjskim konstrukcijama za toplinsku zaštitu te u pregradnim zidovima za zvučnu zaštitu. Jedino mjesto gdje se ne preporuča je za izolaciju podrumskih zidova pod zemljom.

Ovisno o načinu proizvodnje te materijalu od kojeg je napravljena, razlikujemo kamenu i staklenu vunu. Kamena vuna nastaje iz bazalta koji se tali u pećima na temperaturi od 1600°C te joj se dodaje koks. Obrađenoj smjesi dodaje se vezivo za tvrdoću te se oblikuje u izolacijske ploče, lamele, …

I proizvodnja staklene vune počinje u peći. Kvarcni pijesak i reciklirano staklo tale se u prikladnoj peći, a dobivena smjesa se ulijeva u rotore. Potom se iz smjese oblikuju vlakna koja se učvrste vezivom. Iz vlakana se potom oblikuje sloj staklene vune, koja se razreže i zapakira u role. 

Mineralna vuna je nekoliko desetaka puta paropropusnija od ostalih fasadnih izolacija i zahvaljujući tom svojstvu zidovi kuće dišu i ujedno ne dolazi do pojave po zdravlje opasnih plijesni i gljivica.  Četveročlana obitelj dnevno proizvede i do 8 litara vlage koja se zadržava u prostoru ako ne može proći van! Struktura vlakana mineralne vune osigurava izvrsnu zvučnu izolaciju vanjskog zida, smanjuje razinu buke koja dopire izvana i doprinosi ugodnijem boravku. Mineralna vuna je izuzetno postojan materijal koji zadržava svojstva kroz duže vrijeme i ne mijenja dimenzije koje uzrokuju naprezanja i mikropukotine na fasadi.

BIT promet