Smanjenjem primarne energije do bespovratnih sredstava

Koji tehnički sustav odabrati?

Koji tehnički sustav odabrati?

U okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava (Nacionalni plan oporavka i otpornosti) predviđena su bespovratna sredstva i za unaprjeđenje tehničkih sustava (sustava za grijanje, hlađenje, pripremu potrošne tople vode). Jedna od tri kategorije obnove višestambenih zgrada, dubinska obnova, obuhvaća mjere energetske učinkovitosti na ovojnici i tehničkim sustavima te rezultira uštedom energije za grijanje (Qh,nd) i primarne energije (Eprim).

Obnovom višestambenih zgrada (dodatna toplinska izolacija na fasadi, zamjena stolarije) uz smanjenje potrebne energije za grijanje, automatski se smanjuje i iznos primarne energije. Međutim daljnje i to znatno smanjenje primarne energije možemo postići dodatnim aktivnostima na samim tehničkim sustavima. Koji tehnički sustav odabrati kako bi što racionalnije smanjili naše račune za utrošenu energiju.

Odabir temeljem stručne prosudbe projektanta

Zahvat na tehničkim sustavima ovisi o mnogo faktora. Kvalitetan projektant će uzeti u obzir:

  • dosadašnji tehnički sustav primijenjen na zgradi
  • godinu njegove ugradnje, kvalitetu održavanja tijekom proteklih godina i sadašnje stanje
  • raspoložive energente na danoj lokaciji

U ocjeni što napraviti, treba razmotriti i sve radnje koje je potrebno napraviti da se postojeći tehnički sustav unaprijedi, modernizira ili zamijeni novim, s obzirom na to da se ocjena donosi na kraju kad se podvuče crta i kad se zbroje svi troškovi potrebni da novi sustav funkcionira.

Recimo, kod starijih zgrada sa zajedničkom kotlovnicom na plin, kroz samu zgradu (kroz stanove) su vjerojatno provučene cijevi za plin do kuhinja za potrebe kuhanja, međutim te cijevi nisu dovoljno velikog promjera da bi poslužile i za nove priključke za plinske kondenzacijske kotlove koji bi sigurno bili dobro rješenje umjesto stare kotlovnice jer bi trošili znatno manje energije, a i stanovnici bi imali znatno bolju kontrolu same potrošnje plina. U tom slučaju potrebno je voditi računa i o dodatnoj investiciji za provođenje nove mreže za plin kroz zgradu ili eventualno o postavljanju novih kondenzacijskih kotlova u kotlovnici u kaskadu.

Nadalje, prilikom prijedloga novih kondenzacijskih kotlova potrebno je provjeriti stanje dimnjaka te mogućnost instaliranja novih dimovodnih cijevi koje zadovoljavaju današnje propise.

Alternativno kvalitetno rješenje su dizalice topline čiji stupanje iskorištenja (COP – Coefficient of Performance) je znatno bolji, kreće se oko 5, što znači da na 1 kW električne energije koristi 5 kW energije dobivene iz zraka – značajan udio obnovljivih izvora energije.

Ariston ima rješenje za svaki projektni zadatak

Tvrtka Ariston Thermo Croatia u svom programu je predvidjela sve moguće varijante projektantskih rješenja te je unaprijed na svako od njih odgovorila s jednim ili nekoliko svojih proizvoda, tako da može riješiti vaš problem na području grijanja, hlađenja te pripreme potrošne tople vode. Od svog osnutka, 1930-te godine pa sve do danas, kao moderna tvrtka Ariston postavlja energetsku učinkovitost u središte svoje strategije održivog rasta. preko 40% investicija provodi se u korist istraživanja i razvoja rješenja koja koriste čiste energije. Ariston se upušta u jedinstvenu misiju: ugodnost topline donijeti svugdje, čak i tamo gdje se čini nemogućim, s isticanjem ključnih vrijednosti: inovacija, udobnost, energetska održivost i učinkovitost.

Razvijamo nekoliko grupa proizvoda, te naši kupci mogu pronaći rješenje ovisno o željama, potrebama i mogućnostima.

Kondenzacijski plinski uređaji

Kondenzacijska tehnologija osigurava maksimalnu učinkovitost. Cjelovit raspon proizvoda s manjim gubicima te povećanom udobnošću.

Kondenzacijski sustav putem procesa izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Pritom kotao/bojler radi samo s temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutne potrebe za toplinom čime se gubici svode n­­­­a minimum.

Dok se kod klasičnih kotlova/bojlera mora izbjegavati kondenzacija dimnih plinova, a time i vlaženje ogrjevnih površina ložišta i izmjenjivača, kod kondenzacijske tehnike je izričito poželjna kako bi se latentna (skrivena) toplinska energija u vodenoj pari dimnih plinova dodatno iskoristila i predala sistemu grijanja kao dodatak. Upravo je ta toplina ona razlika u iskoristivosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema. Dok je kod klasičnih iskoristivost oko 93%, u kondenzacijskim sustavima su te vrijednosti oko 109%.

Ako se odlučite na zamjenu postojećeg konvencionalnog plinskog aparata s kondenzacijskim, nužno je zatražiti mišljenje stručnjaka o dostatnosti ogrjevnih tijela u objektu. Naime kako su kondenzacijski uređaji u pravilu predviđeni (odnosno daju najbolje rezultate uštede) pri radu s niskim temperaturama, može se dogoditi da ogrjevna tijela (radijatori) u postojećem objektu neće biti dovoljna kako bi se zagrijala prostorija s nisko temperaturnim režimom rada. U tom slučaju će stručnjak vjerojatno predložiti „pojačanje“ ogrjevnih tijela.

Kondenzacijski plinski uređaji velike snage

Ariston u svojoj paleti proizvoda nudi sustave velike snage do 1200 kW. Najprikladniji je to izbor za velike stambene komplekse, javne zgrade, trgovačke djelatnosti i industrijske komplekse te je riječ o pravom rješenju za postizanje maksimalne energetske učinkovitosti.

Ovisno o potrebama, mogu se instalirati pojedinačno ili u kaskadu te integrirati sa sustavima koji imaju spremnike, upravljanje višestupanjskim zonama i solarnu integraciju, a dodatna oprema upotpunjuje asortiman za postizanje još uspješnijih rješenja. Moguće je rješenje do 6 kaskadnih kotlova u linijskoj i 8 kaskadnih kotlova u leđno-zrcalnoj montaži.

Genus Premium Evo HP je nova linija koja omogućuje potpunu sposobnost sustava. Zahvaljujući komunikacijskom protokolu tehnologije BusBridgeNet i Sensysu, sučelju sustava, možete jednostavno upravljati svim elementima svojega sustava. Pomoću kondenzacijske tehnologije pomaže vam uštedjeti 35% energije na računu za plin.

Dizalice topline

Dizalice topline su uređaji za grijanje, hlađenje te sanitarnu toplu vodu koji su maksimalno učinkoviti i pouzdani. Tehnologija je 100% proizvedena u Italiji. Asortiman uključuje monoblok i split proizvode. Dok je kod monobloka krug rashladnog sredstva hermetički zatvoren u vanjskoj jedinici te u kuću ulazi samo voda, u split varijanti je krug hlađenja (s rashladnim plinom) podijeljen na dva dijela: jedan je smješten u vanjskom dijelu, a drugi u unutarnjem. Kod split varijante nema opasnosti od smrzavanja jer u vanjskom dijelu nema vode, manji su gubici pri punjenu te manji toplinski gubici.

Sensys net upravitelj sustava omogućava vam provjeru rada sustava s maksimalnom jednostavnošću. Ima intuitivnu navigaciju i čitanje zahvaljujući zaslonu s pozadinskim osvjetljenjem, kontrolu svih komponenti sustava putem komunikacijskog protokola, programiranje grijanja, hlađenja i sanitarne vode te modulirajuću termoregulaciju.

Nimbus Compact je toplinska pumpa s najmanjim dimenzijama na tržištu s vrlo preciznom prilagodbom snage, u skladu s efektivnom potražnjom topline, zahvaljujući DV inverter tehnologiji koja modulira širokim rasponom: 15% do 115% nazivne snage. Izmjenjivač topline je izrađen od nehrđajućeg čelika koji je ugrađen u vanjsku jedinicu te jamči visoku razinu pouzdanosti i vrlo dug životni ciklus. „Srce“ uređaja je dvofazni kompresor koji osigurava smanjenje vibracija i vrlo nisku razinu zvučne snage, a dvostruka zaštita unutar spremnika omogućuje zaštitu od korozije i nakupljanja kamenca, uz titanijsku i magnezijsku anodu.

Uređaj radi do vanjske temperature od -20°C, s COP 4,30 kod temperature zraka od 7°C (EN 255-3).

Ariston Thermo Croatia d.o.o.