Prva ECO-SANDWICH® kuća

Prva ECO-SANDWICH® kuća, otvorena 7.9.2016., jedna je od dvanaest planiranih tipskih višeobiteljskih kuća s tri stana kao novi stambeni tip unutar programa poticane stanogradnje (POS). Energetskog je standarda pasivne kuće (A+). Smještena je u Zelenom kvartu grada Koprivnice (Lenišće – Istok). „Novo lice Koprivnice“ projekt je kojim se želi stvoriti zelena, energetski učinkovita i prosperitetna Koprivnica nove kulture življenja. web-1.jpgPrvi korak u tome je stvaranje niskoenergetskoga Zelenog kvarta koji će se sastojati od sedam višestambenih zgrada i dvanaest spomenutih višeobiteljskih kuća. Prema programu društveno poticane stanogradnje (POS), dosad su izgrađene tri „Šparne hiže“, višestambene zgrade energetskog razreda A+.

Prva ECO-SANDWICH® kuća je prva realizacija predgotovljenog ventiliranog fasadnog sustava ECO-SANDWICH®. Projekt ECO-SANDWICH® nastao je kao rezultat suradnje hrvatskih znanstvenih institucija (Građevinski i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i industrije (Beton Lučko, Knauf Insulation, Eurco), a odobren je za financiranje u okviru programa Europske unije CIP-EIP-Eco-Innovation 2011. Ciljevi projekta su poticanje reciklaže građevinskog otpada, promoviranje zamjene štetnih toplinsko-izolacijskih materijala te promicanje primjene predgotovljenih panela kojima se smanjuje ugrađena energija u proizvod, kao i emisije stakleničkih plinova i štetnih nusprodukata iz proizvodnje. ECO-SANDWICH® panel ima nisku toplinsku provodljivost zbog betona s recikliranim agregatom, koja je 36% manja u odnosu na beton izrađen s prirodnim agregatom. Koristi mineralnu vunu izrađenu Ecose® tehnologijom s prirodnim smolama kao vezivom, visoke je otpornosti na požar, većeg toplinskog kapaciteta te ga je moguće ponovo iskoristiti i u cijelosti reciklirati. Projekt ECO-SANDWICH® je na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. održanom u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju, a izlagan je i na međunarodnom sajmu BAU Messe 2015. u Münchenu. Sveučilište u Zagrebu je time postalo prvo izvan Njemačke kojem je omogućeno izlaganje svojih ideja, istraživanja i proizvoda od strane organizatora sajma.

web-3.jpgPrva izvedba ECO-SANDWICH® sustava provedena je kao donacija investitoru, Agenciji za društveno poticanu stanogradnju grada Koprivnice (APOS), koja je projekt podržavala od samoga početka. Ujedno je projekt ostvaren zahvaljujući i prvoj primjeni održive, inovativne, zelene javne nabave kao modela financiranja u Hrvatskoj.

S obzirom da je cjeloviti fasadni sustav za prvu realizaciju financiran iz sredstava EU projekta, prvo je ostvarenje ujedno i pilot-projekt kojim se istražuju mogućnosti primjene sustava. Zbog toga je zgrada kompleksnijeg, razvedenog oblika te se na kući pojavljuju elementi kao što su konzole, ugaoni prozori, terase, lođa, balkon, kako bi se kroz projekt i izvedbu rješilo što više karakterističnih detalja i na taj način stvorilo svojevrsni katalog kvalitetnih rješenja za buduće primjene. U ovojnici zgrade ugrađeni su sustavi za mjerno promatranje topline i vlažnosti koji su relevantni za utvrđivanje kvalitete unutarnjeg zraka i energetske učinkovitosti i potrošnje. Prije tehničkog pregleda i izdavanja uporabne dozvole izveden je i test zrakopropusnosti ovojnice (Blower-Door test) i termovizijsko snimanje.

Kuća (Pr+1+Pk) sadrži tri stana, svaki na jednoj etaži te zajednički ulazni prostor i stubište. Projektirana je na način koji omogućava maksimalnu uporabu sunčeve energije na pasivan način. Svi su primarni stambeni prostori orijentirani od istoka do zapada, većinom na izraziti jug, a sekundarni duž sjevernog pročelja uz koje je i stubište. Osunčana pročelja su maksimalno otvorena, a sjeverno je maksimalno zatvoreno. Zapadni dio s dnevnim boravkom, kuhinjom, izbom te WC-om je gotovo identičan u svim stanovima, dok se istočni dio kuće u kojemu je smješten spavaći dio sa kupaonicama mijenja u odnosu na veličinu stanova. U prizemlju se nalazi 2,5 S, na katu 3,0 S, a u potkrovlju 2,0 S stan, uključujući prostor boravka. U skladu s definicijom pasivne kuće, stanovi imaju zaseban ventilacijski sustav toplozračnog grijanja s rekuperatorom. Zgrada ima instalaciju plina, a predviđeni su i aktivni sunčani sustavi za zagrijavanje potrošne sanitarne tople vode i prostora, kao i fotonaponski pretvornici za proizvodnju električne energije. Svaki od tri stana uz klasične vanjske prostore i spremišta, kao inovaciju ima i vlastiti vanjski vrt, koji je opremljen izdvojenim priključcima za struju i vodu.

web-2.jpgautor i glavni projektant: prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.
suradnici: Tea Beličev, dipl.ing.arh. i Mark Miščević, stud. arh
arhitektonski ured: Zavod za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
projekt konstrukcije: prof.dr.sc. Mladen Meštrović, dipl.ing.građ, dipl.ing.mat
strojarski projekt: mr.sc. Ivan Cetinić, dipl.ing.stroj.
elektrotehnički projekt: Stipe Mihotić, dipl.ing.el.
fotografije: Mark Miščević

investitor: Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice

površina parcele: 708,0 m²
bruto površina: 393,9 m²
projekt: 2014.-2015.
realizacija: 2016.
glavni izvođači: Teh-Gradnja d.o.o., Beton Lučko d.o.o. (ECO SANDWICH®)