Korak ispred konkurencije u održivosti

Deceuninck reciklira 40 tisuća tona PVC-a godišnje i proizvodi profile od recikliranog materijala

Svijest o održivosti pri uređenju i gradnji doma značajno je porasla u posljednjim godinama. Mnogi sve više razmišljaju o ekološkim izazovima gradnje i žele aktivno doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Tako vlasnici, dizajneri, arhitekti i građevinari detaljno promišljaju sve elemente gradnje, odabira materijala i opreme. Osim što se više brine o potrebi uštede energije, učinkovitim sustavima grijanja i hlađenja, traže se i dugotrajna te kvalitetna rješenja gradnje i opremanja.

Za mnoge vlasnike kuća danas je gradnja prema standardima održivosti iznimno važan faktor. Dostupnost održivih i ekološki prihvatljivih materijala, svijest o mogućnostima recikliranja, bolje poznavanje trendova uređenja, ukazuje da mnogi sve više traže alternative manje štetne za okoliš, a istovremeno iznimno trajne i kvalitetne. To se svakako odnosi i na odabir stolarije, odnosno prozora i vrata. 

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta stolarije, uključujući PVC, drvo, aluminij i druge materijale. Svaki od ovih materijala ima svoje specifičnosti, što može otežati odabir. Estetski faktori poput boje, stila i dizajna igraju važnu ulogu u odluci, a osobni ukusi se razlikuju. Također, različiti materijali drugačije utječu na energetsku učinkovitost i toplinsku izolaciju. Stoga je izazovno odabrati optimalno rješenje, uzevši u obzir kvalitetu, dugovječnost i financijski izdatak.

Deceuninck reciklira PVC i proizvodi održivo

U Deceunincku, koji je jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila za prozore i vrata, kombinirajući vrhunske materijale s najmodernijom tehnologijom, stvaraju dugotrajna i elegantna rješenja za sve stilove gradnje. Iako se često, zbog estetike, preferiraju aluminijski profili, PVC stolarija danas može imati izgled i dizajn aluminijske stolarije, ali s mnogo više prednosti kao dugoročno i kvalitetnije rješenje.

Održivi PVC proizvodi obično proizlaze iz procesa proizvodnje koji minimizira emisije stakleničkih plinova, koristi obnovljive izvore energije, reciklira materijale ili koristi alternative koje manje utječu na okoliš.

Slijedeći svoju strategiju održivog poslovanja, u Deceunincku su odlučili ulagati u svoju vodeću poziciju u prijelazu na održivu proizvodnju, recikliranje i smanjenje CO2, što ih izdvaja na tržištu i predstavlja ključnu konkurentsku prednost.

Deceuninck će krajem ove godine dovršiti svoj petogodišnji investicijski ciklus vrijedan 25 milijuna eura u tvornicu za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, kojim će kapacitete recikliranja povećati s 8.000 tona godišnje koliko su reciklirali 2017., na 40.000 tona krajem 2023. godine.  Proces recikliranja proces započinje prikupljanjem starog PVC-a. Nakon toga materijal prolazi kroz proces lomljenja, čišćenja, sortiranja i granulacije, a postrojenje za reciklažu prerađuje u prosjeku 10 kamiona starih PVC profila dnevno.

Prerada recikliranog materijala koristi 90% manje energije i uzrokuje manje emisije CO2, zbog čega Deceuninck kontinuirano povećava udio recikliranog PVC-a u proizvodnji novih PVC profila. Tako je udio recikliranog PVC-a u Deceuninckovom profilu Elegant od 15 do 30%, a njihov profil Phoenix koji se izdvaja kao prvi 100% reciklirani PVC profil na svijetu. Sami prozori, odnosno PVC profili, mogu se reciklirati do 7 puta prije nego što počnu gubiti na kvaliteti, tako da se jedan prozor zapravo može koristiti čak 250 do 300 godina.

Zbog sve veće osviještenosti o ekološki održivom razvoju, odabir tvrtki koje su odabrale održivu proizvodnju PVC-a da doprinosi očuvanju okoliša i potiče održivost u dizajnu, arhitekturi i gradnji.

Deceuninck d.o.o.