Laserske bordure

Bordure su u usporedbi s laserskim uzorcima i slikama najjednostavniji ukras drvene podne obloge. Obično se polažu u prostoru uz sve rubove, približno pola metra od zida, i tako zajedno s uglovima predstavljaju neku vrstu dekorativnog okvira. Naravno, to nije pravilo, jer bordura može isto tako ukrašavati i sredinu prostora, kad optički razdvaja neki prostor ili jedan dio prostora od drugog, jer se polaže i s uglovima ili bez njih … Oni mogu biti izrađeni isto kao i bordura, ili su pak od vrste sa zahtjevnijim uzorcima, koje rubni ukrasni element još dodatno obogaćuje.

Maštoviti podovi, koje su u Europi počeli izrađivati spretni majstori, krasili su u 17. i prvoj polovini 18. stoljeća uglavnom domove bogataša. Svoj izvor imaju u marketeriji (ukrasno ulaganje obično raznobojnih koščica u drvene površine namještaja, proizvodi umjetničkih obrta…), u tehnici koja je procvjetala u 17. stoljeću i nastavila se kroz izrađivanje uzoraka u drvenim podnim oblogama.

Parket može biti intarziran u cijelosti, a intarzirana može biti i bordura ili uzorci, koji se polažu na vidljivo mjesto u prostoru, na primjer kod ulaza, na sredini sobe …

Intarzija, koja se tehnološki izvodi laserom, ima neograničen broj kombinacija, jer svaku sliku s papira možemo prenijeti na drvo, a potom na pod. Pritom je rez izrađen laserom u masivnom drvu iznimno točan, što dopušta izradu i najzahtjevnijih uzoraka.

Debljine bordure mogu biti one koje ima i parket, tj. od 10 do 22 milimetara, ili i tanje, do 5 milimetara. Kao i parket, i bordura se lijepi na podlogu, s time da je točnost polaganja ovdje još izrazitija. Prije no što  započnete polagati borduru trebate se uvjeriti jesu li svi uglovi jednaki i da li se po svojim dimenzijama podudaraju s bordurom. Naročito oprezni trebate biti kod onih bordura, kod kojih uzorak s uglovima nije prekinut, nego se nastavlja.

Laser (što je inače kratica za »light amplification by stimulated emission of radiation« – pojačavanje svjetlosti stimuliranjem radijacijskog zračenja) je 1960. godine otkrio Charles Hard Townes, a tehniku obrade materijala najrazličitijih tvrdoća laserom počeli su koristiti u industrijske svrhe odmah nakon što se u nekim uspjelim pokusima pokazalo, da je to laserom – moguće izvesti.

Izvori:
National Wood Flooring Association: Ornamental
floors, design & installation, 1998.