PVC podne obloge

Neki PVC podne obloge nazivaju tvrdim podnim oblogama, koje su u suprotnosti sa mekšim tekstilnim podnim oblogama. Standard SIST EN 649: 1999 ih ubraja među netekstilne podne obloge i po tom standardu su PVC podne obloge one, kod kojih su površinski slojevi (engl. surface layers) izrađeni uz uporabu polivilnilklorida (i njegovih modifikacija) kao veziva. Dijelimo ih na homogene i heterogene. Homogene su jednoslojne ili višeslojne, dok su sastav i boja pojedinih slojeva jednaki, te izrađeni u istom uzorku uzduž cijele debljine obloge. Heterogene obloge su od slojeva uporabne (hodne) površine i drugih slojeva, koji se razlikuju po svom sastavu i / ili uzorku te mogu ojačati hodnu površinu.

Donji sloj odnosno tzv. kičma može biti različita: pjenasti PVC (vinilne podne obloge), kičma na bazi pluta, od poliesterskih vlakana, od tiješnjenog pluta, od jutenog pusta. Potonjima pripada i topli pod, koji je zapravo kombinacija igličastog jutenog pusta i hodnog sloja od PVC-a. Topli podovi mogu se izraditi postupkom tiskanja ili postupkom utiskivanja. Kod tiskanog proizvoda se na prvi PVC- sloj gravirnim valjkom na tiskarskom stroju tiska uzorak odabran po želji, dok kod postupka utiskivanja valjak, koji nije gladak, na površinu utiskuje one reljefne figure koje ste sami odabrali.

k12-22-t-p250-350.jpgPVC- podne obloge proizvode se u različitim debljinama od 1 do 4 milimetra i mogu se nabaviti u rolama standardnih širina – od 2, 2,5 i 3 metra, ili u pločama standardnih mjera 30×30 ili 60×60 centimetra. U okviru standardnih širina rola, dakle – onih od 2 do 3 metra, mjere se mogu izrađivati i po narudžbi. U zadnje vrijeme se na tržištu može naći i širok asortiman bordura i ploča nestandardnih mjera, što omogućava sastavljanje raznovrsnih uzoraka.

Obloge od polivinilklorida odlikuju se odličnim svojstvima kao što su otpornost na habanje i oštećenja, jednostavno čišćenje i održavanje, dobra zvučna izolacija. Toplinski otpor je ovisan o debljini obloge, a kreće se između 0,011 i 0,042 m² K/W, što znači da je takva obloga prikladna i za polaganje grijanog estriha – podsjetimo da je 0,15 m² K/W najviša vrijednost do koje smije dosezati toplinski otpor određene podne obloge, a da bi pritom još uvijek bila prikladna za polaganje na podno grijanje. Obloge od PVC-a mogu biti i antistatične, elektroprovodne (uz dodatak grafita) i nezapaljive. Jednostavno se ugrađuju, izvanredno su funkcionalne, i unatoč tome ih odlikuje lijep estetski izgled.

Prema standardu SIST EN 685: 1999, PVC- podne obloge prema opterećenju dijelimo u tri glavna razreda. Za svaki pojedini razred je predviđena i namjena obloge, kao što je vidljivo iz tabele br. 1.

IZVORI:
Zbirka informativnih listova “Za učinkovitu uporabu energije”, 1/13 Podno grijanje, MGD, AURE, Ljubljana, 1999.
Standard SIST EN 649: 1999
Standard SIST EN 685: 1999
razne stranice katalozi i prospekti različitih proizvođača PVCpodnih oblog