Koja je najbolja rasvjeta za urede?

Učinite svoj ured još ugodnijim...­

Kada pomislimo na ured, većina zamisli zgradu s moderno i lijepo opremljenim prostorima za uredski rad. No većina ureda se nalazi često pripojena nekoj drugoj općoj funkcionalnosti prostora poput tvornice, bolnice, knjižnice, trgovine. Nerijetko su to i tek male sobe pretvorene u ured. No gdje god ured bio i bez obzira na njegovu veličinu, korisnici ureda zaslužuje dobro osvijetljen ured. Ured bi trebao imati primjerenu rasvjetu za zadaće koje se u njemu izvršavaju. Općenita je prisutna zabluda o potrebi za stvaranjem ravnomjerne razine svjetlosti na cijelom prostoru ureda. Ono što je potrebno ravnomjerno osvijetliti su radne površine koje se u uredu obično sastoje od ipak malih površina radnih stolova. Rasvjeta u širem uredskom prostoru može i doista treba, stvoriti i dodatan vizualno primjeren poticaj i interes za rad. Čak i najodgovorniji uredski radnik podigne pogled s radne površine! Kada to učini, trebao bi moći vidjeti zanimljivo osvijetljen uredski prostor. Okolina u koju gleda ne smije uzrokovati  distrakciju i odvraćati ga od rada, a opet mora biti svježa i smireno poticati i održavati radnu koncentraciju.

 PROJEKTIRANJE UREDSKE RASVJETE

Postoji mnogo načina za osvjetljavanje uredskog prostora:

  • osvjetljenje izravno na radnu površinu od rasvjetnih tijela na stropu,
  • neizravna rasvjeta preko osvjetljenja stropa i gornjih zidova samostojećim, zidnim ili ovjesnim rasvjetnim tijelima,
  • osvjetljenje iz kombiniranih neizravnih / izravnih rasvjetnih tijela,
  • osvjetljavanje radne površine s lokalnim svjetlima u kombinaciji s jednim od gore navedenih tipova rasvjetnih tijela koji pružaju opću rasvjetu prostora.

Slika 1.: Primjeri osvjetljavanja uredskog prostora.

Svaki od prikazanih načina ima svoje prednosti i nedostatke. Odabir vrste rasvjete ovisi o fizičkim ograničenjima prostora, visini stropa, tlocrtu prostorije, stupovima i pregradnim zidovima, kao i korisničkim potrebama. Potrebno je osigurati odgovarajuću razinu svjetlosti bez odsjaja i velike neravnomjerne osvijetljenosti između različitih površina. Jedno od najočitijih ograničenja kada je riječ o odabiru vrste rasvjete je visina prostorije. Ona može varirati od niskih 2.1m do visokih 4 ili 6m.

  1. IZRAVNA RASVJETA

Izravna rasvjeta koristi rasvjetna tijela koja daju svjetlo izravno dolje na radnu površinu. U prošlom broju časopisa Korak u prostor smo ih nazivali downlight svjetiljkama. Kao što smo i tada rekli prema načinu montaže mogu biti nadgradne, ugradne ili ovjesne. Ugradne downlight svjetiljke daju čisto izravno svjetlo. Pod i donji zidovi su tada dobro osvijetljeni, ali strop i gornji zidovi nisu tako dobro osvijetljeni. To ponekad može stvoriti prilično tmuran osjećaj u prostoru!

k59-schrack-2Ako predloženi prostor ima visinu manju od 2.5 m, teško je uspješno implementirati neizravnu rasvjetu. U tom slučaju odsjaj na zaslonima računala bi bio prevelik. Stoga je za stropove ispod 2.5 m izravna rasvjeta jedina ispravna opcija. Ugradne downlight svjetiljke nalaze svoju primjenu i u uredima u kojima nije točno definiran razmještaj  radnih površina. Korisnik tijekom vremena ima potrebu razmještati radne jedinice. Tada je najlakše pribjeći postizanju ravnomjernog osvjetljenja u cijelom prostoru pravilnim razmještajem ugradnih svjetiljki u prostoriji. Jedan takav primjer vidimo na Slici 2.

Slika 2.: Rasvjeta ureda s promjenjivim radnim jedinicama.

  1. NEIZRAVNA RASVJETA

Neizravna ili indirektna rasvjeta podrazumijeva rasvjetne uređaje gdje se svjetlost prije dostizanja do radne jedinice odbija od neke površine, obično stropa. Stoga je važno osigurati da ta površina ima visoku refleksiju. Rasvjeta koju proizvodi neizravna rasvjeta je
obično difuzna, bez stvaranja jakih sjena. Neizravna rasvjeta može se koristiti za osiguranje opće rasvjete na čitavom području ili se koristi za pojedinačnu rasvjetu radnih mjesta.
Neizravna rasvjeta se izvodi samostojećim svjetiljkama, podnim rasvjetnim tijelima, zidnim ili ovjesnim svjetiljkama. Svi ovi oblici izravno osvjetljuju strop i gornje dijelove zidova (Slika 3). Svjetlost se potom odbija i neizravno osvjetljuje radnu površinu.

k59-schrack-3

Slika 3.: Neizravna rasvjeta osvjetljava stropove.

U prostorima većim od 2.5 m možemo koristiti neizravnu podnu ili zidnu rasvjetu. U tom slučaju postoji dovoljno visine iznad rasvjetnih tijela koja omogućava široku raspodjelu svjetla bez prekomjernog osvjetljavanja i odsjaja.

  1. IZRAVNA / NEIZRAVNA RASVJETA

Kombinacija izravne i neizravne rasvjete je vrlo učinkovita, jer su ove dvije vrste rasvjete na mnogo načina komplementarne. Upotrebom neizravne i izravne rasvjete mogu se dobro osvijetliti zidovi i stropovi i može se usmjeriti svjetlost na uže područje prema dolje (Slika 4).  Horizontalno osvjetljenje je u tom slučaju ugodno: bez stvaranja tmurnog interijera , a opet bez previše osvijetljenih stropova i zidova. Točan omjer neizravnog  i izravnog svjetla ovisit će o prostoriji i željenim vizualnim karakteristikama.

k59-schrack-4

Slika 4.: Rasvjeta  ovjesnim svjetiljkama za postizanje izravno/neizravne rasvjete prostora.

Za izravno/neizravno osvjetljenje ureda najčešće se primjenjuju ovjesne svjetiljke. One općenito zahtijevaju veću visinu prostora, a minimalna preporučena visina stropa je 2.3 m. Ovjesne svjetiljke moraju biti ovješene dovoljno daleko ispod stropa kako bi se osigurala dobra raspodjela svjetlosti na stropu, ali i dovoljno visoko iznad poda kako bi se izbjegao fizički i vizualni dodir korisnika koji ispod rade i kreću se.

  1. KOMBINACIJA IZRAVNE I NEIZRAVNE RASVJETE

Kombinacija izravnih i neizravnih rasvjetnih tijela predstavlja učinkovito rasvjetno rješenje. Ured se tako može primjerice osvijetliti mobilnim samostojećim ili zidnim neizravnim rasvjetnim tijelima u kombinaciji s ugradnim downlight svjetiljkama. Jedan takav primjer vidimo na Slici 5. Ponekad se neizravna rasvjeta dodaje u prostorije kako bi ublažili ili izmijenili učinak postojeće izravne rasvjete. U tom slučaju pripazite na stvaranje prekomjerne osvijetljenosti pa po potrebi smanjite svjetlosnu snagu izravnih svjetiljki. Potrebna je briga kako bi oba izvora svjetlosti u zajedničkom radu zadovoljila sve svjetlosne kriterije i propise za konkretni prostor.

k59-schrack-5Slika 5.: Kombinacija ugradnih downlight svjetiljki sa neizravnim svjetiljkama

Za svaki uredski prostor treba se osigurati rasvjeta koja stvara ne samo osiguranje potrebne razine osvjetljenja za svaki radni zadatak, već zanimljivo i poticajno osvjetljeno okruženje za ljude koji rade u prostoru. Obratite nam se s povjerenjem i odredite svjetlo za Vaš ured.

Schrack tim za rasvjetu:

vedran.stern@schrack.hr
tea.zajec@schrack.hr
tina.krizic@schrack.hr

Schrack Technik d.o.o.