BirdSecure®  – Rješenja za ostakljivanje laminiranim staklom za zaštitu ptica

Ptice su nezamjenjiv dio prirodnog ekosustava. Imaju ključnu ulogu u širenju biljaka i oprašivanju. Kao najpokretljivija bića na Zemlji često poduzimaju uistinu epska putovanja. Dvaput godišnje milijarde ptica migriraju diljem zemaljske kugle i prelaze nezamislive udaljenosti. Na žalost, više od milijardu ptica godišnje umire od posljedica kolizija sa staklenim površinama.

To je globalni problem. Iza svjetlucavih staklenih pročelja krije se smrt bezbrojnih ptica stradalih u koliziji. Odgovornost za rješavanje ovog problema je na svima nama stoga sve veći broj gradova i zemalja diljem svijeta donose zakone koji propisuju upotrebu stakla pogodnog za ptice u novim građevinama. Arhitekti, dizajneri i proizvođači stakla trebaju djelovati sada kako bi se odgovarajuća rješenja primijenila čim prije.

Ptice ne percipiraju staklo na isti način kao mi. Naime, ptice imaju vrlo široko vidno polje – u nekim slučajevima čak i do 360°! – koje je vrlo korisno u smislu uočavanja predatora ili partnera. Međutim, kako mali dio vidnog polja pokrivaju oba oka, pticama je istovremeno otežan fokus na scene koje se dešavaju direktno ispred njih. Iz tog se razloga pticama staklo čini “nevidljivim”, odnosno, budući da ono reflektira vanjsko okruženje, pticama šalje krivu informaciju o nepostojanju prepreke. Ukratko, ptice ne mogu percipirati staklo kao kruti predmet, već prepoznaju samo ono što se u njemu reflektira – komad neba, stablo ili sl. Budući da ptice jednostavno ne identificiraju staklenu površinu kao opasnost, zalijeću se u nju pri vrlo velikim brzinama, a rezultat takvih kolizija najčešće su fatalne ozljede koje u 90% slučajeva rezultiraju smrću. Razdoblja migracije pritom su najopasnije za ptice, koje se tada najčešće nalaze na nepoznatim teritorijima i okružene visokim zgradama. Još jedna vrlo ozbiljna prijetnja pritom jest u gradovima sveprisutno umjetno svjetlo, koje je posebice štetno za ptice koje migriraju noću, budući da umjetni izvori svjetlosti mogu utjecati na njihovo skretanje s pravca migracije. Iz navedenog proizlazi da su u kolizijskim stradavanjima najugroženije ptice selice ili mlade stanarice, što je uzrokovano činjenicom da ptice stanarice do određene dobi imaju tendenciju doslovno naučiti lokacije staklenih površina, što im uvelike pomaže da ih izbjegavaju. Nasuprot toga, pticama selicama ili mladim pticama, sredina u kojoj se nalaze daleko je manje poznata – posebno uzmemo li u obzir brzinu rasta novih građevina i samu frekvenciju promjena u gradnji unutar samih gradova! (Izvor udruga-gradova.hr)

Unatoč veličini problema, sada su dostupna rješenja koja mogu smanjiti smrtnost ptica bez ugrožavanja moderne arhitektonske estetike.

Tvrtka Formator d.o.o. specijalizirani je proizvođač sigurnosnog stakla te smo kao predvodnici modernih rješenja u svoju ponudu uvrstili i laminirano staklo s folijama renomiranog svjetskog proizvođača Kuraray. Radi se o folijama Trosifol® BirdSecure® Pro and SentryGlas® BirdSecure® Pro koje se koriste u proizvodnji laminiranog sigurnosnog stakla koje štiti ptice. Laminirano sigurnosno staklo je staklo koje se sastoji od dva ili više slojeva stakla povezanih sigurnosnom folijom za laminiranje.

Za zaštitu ptica koristi se folija na kojoj je otisnut točkasti uzorak.

I Trosifol® i SentryGlas® BirdSecure® Pro razvijeni su u skladu sa specifikacijama American Bird Conservancy (ABC), potpuno testirani u skladu sa standardima i zadovoljavaju građevinski standard LEED SSpc55. Osim toga, međusloj djeluje kao UV blokator. Lako se laminira, a novo rješenje može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa staklima za zaštitu od sunčeve svjetlosti.

Iako je točkasti uzorak vrlo učinkovit u sprečavanju kolizija ptica sa staklenom površinom ljudi ga ne mogu vidjeti s udaljenosti veće od dva metra, tako da ne ometa i ne zaklanja pogled.

Formator d.o.o.