asist.prof.dr. Sanela Klarić

Sanela Klarić ima više od osamnaest godina iskustva u arhitekturi, projektiranju i nadzoru arhitektonskih projekata u području stambene i javne gradnje te dizajnu interijera.

Brojne javne prezentacije o održivoj arhitekturi i prirodnim materijalima kao i strateškim prilikama za Bosnu i Hercegovinu i regionalnom razvoju čistog zelenog gospodarstva i ekonomije. Brojne prezentacije na konferencijama, radionicama, predavanjima u vezi s održivom arhitekturom, prirodnim održivim materijalima i zelenim gradovima. Prezentacija na TED University  o prirodnom okruženju, materijalima i potrebama ljudi (www.youtube.com/watch?v=BbbSIP4L0p8). Razvoj i prenošenje nastavnih metoda i modela koji će pokriti održivost i prirodu u središtu svih istraživanja i dizajna projekta i razvoja.

Više od osamnaest godina iskustva u radu s međunarodnim organizacijama kao nezavisni konzultant u međunarodnom radnom okruženju. To uključuje iskustvo u obrazovanju, izgradnju kapaciteta OCD-a; davanje; Upravljanje financijama i nabavama; Program i razvoj projekata; I politike i upravljanja znanjem u području okoliša i održive arhitekture, regionalnog i ruralnog razvoja.
Također, ima iskustva kao viši voditelj i stručnjak za izgradnju kapaciteta u održivom i ruralnom razvoju, pristupanju EU, obrazovanju, organizacijama civilnog društva i vladinim sektorima.
Temeljito radno znanje na području programa IPA bespovratnih sredstava iz programa IPA, regionalni razvojni programi i dionici, kao i dobro poznavanje lokalnog konteksta. Imam i radno iskustvo s lokalnim vlastima, međunarodnim javnim i privatnim sektorom, regionalnim razvojnim agencijama, poslovnim organizacijama, organizacijama civilnog društva, donatorima i regionalnim organizacijama; Dobro razumijevanje partnerskih potreba i pozitivnog dijaloga.

Više od deset godina iskustva s procesom pristupanja EU i praktičnim iskustvom u radu s institucijama EU.

Trenutne pozicije:

  • Prorektor za međunarodnu suradnju i znanstvenu suradnju, International BURCH University
  • pomoćnik prof. Dr. Na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta i informacijskih tehnologija na Međunarodnom sveučilištu BURCH u Sarajevu
  • Samostalni arhitekt, održiv i energetski učinkovit arhitektonski konzultant
  • Neovisni konzultant i savjetnik za ruralni razvoj i okoliš
  • Predsjedavajući Zaklade Green Design Foundation / Biennale
  • voditelj tima na projektu koji podupire Heinrich Böll Stiftung “EcoAgriculture”
  • Voditelj tima na projektu “Bio bazirani studentski paviljon kao nZEB”
  • Predsjednik Udruge “Zelena gradnja Vijeća”
  • Izvršni odbor Udruženja arhitekata u BiH
  • Principi pridružene agencije “Catalys” u Velikoj Britaniji

Tekstovi objavljeni u stručnom časopisu KORAK: