Može li biomasa zamijeniti fosilna goriva?

5. MEĐUNARODNA ENERGETSKA KONFERENCIJA U ZAGREBU
U Zagrebu u hotelu Westin održana je 5. međunarodna energetska konferencija 03. prosinca u čijem je radu  sudjelovalo niz zainteresiranih tvrtki, državnih dužnosnika i sektorskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva. Ova konferencija je bila nastavak dosadašnja četiri izdanja, na kojima su sudionici vrlo aktivno raspravljali o energetskim politikama, ali i postavljali konkretna pitanja oko cijena energenata, izbora tehnologija te optimalne potrošnje toplinske energije iz njihovih postojećih i budućih kogeneracija.

2014-12-03-biomasa-200Ispred Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske u uvodnoj panel raspravi na temu “Može li biomasa zamjeniti fosilna goriva”, sudjelovao je mr.sc. Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja agencije. Pomoćnik ravnatelja, Karlo Rajić, prezentirao je case study: Ugradnja kotla na pelet u Obrtničkom domu u Karlovcu, dok je Saša Bardak, voditelj projekata sudjelovao na radionici energetske strategije, sirovinska pitanja, ruralni razvoj i administrativne procedure.

U Hrvatskoj se OIE još uvijek koriste u vrlo maloj i nedovoljnoj mjeri s obzirom na potencijale drvne biomase, a osnovni razlog je činjenica da hrvatsko tržište još uvijek nije upoznato u dovoljnoj mjeri s tim oblicima grijanja. Kako bi se povećala upotreba biomase, a samim time i drvnog peleta, potrebno je nastaviti s provođenjem edukativno-marketinške kampanje među profesionalcima i širom populacijom. Pri tome treba imati na umu činjenicu da se kroz sustav javne nabave može uvesti obveza zamjene starih fosilnih sustava grijanja modernim rješenjima koja se baziraju na biomasi i peletu.

Predstavljene su najnovije tehnologije za preradu drvne i šumske biomase, uglavnom uvoznog porijekla, te kotlovska postrojenja. Na Konferenciji su aktivno prisustvovali i troje domaćih proizvođača opreme: KBE Bioenergie, Đuro Đaković Kotlovi i Tvornica turbina Karlovac. Tu su i talijanski dobavljači opreme Turboden i Uniconfort te etablirani austrijski proizvođač energetskih postrojenja Agro Forst. Naglasak u programu je na sektorskoj politici, iskustvima u poticanju uporabe biomase, kao i promociji peleta koje je iznijela austrijska asocijacija Pro Pellets, ali su i istovremeno prezentirali nova tehnološka rješenja za koja tradicionalno postoji veliko zanimanje sudionika. Sudjelovanje stručnjaka iz zemalja JIE ima veliki značaj jer su one prenijele konkretne primijenjene primjere iz prakse u njihovim zemljama.

5. međunarodna energetska konferencija nadamo se da je pomogla oko promjene javne percepcije biomase, ali i donošenja odluka na tehničkoj razini javnih naručitelja, koji bez prevelikog administriranja mogu u novim javnim objektima predvidjeti grijanje na drvna goriva i time dati veliki doprinos implementaciji nove europske energetske politike koja je do 2030. predvidjela dodatno povećanje udjela energije iz OIE.

Naglašena pitanja bila su: podcijenjenost biomase, potencijal šumskog ostatka koji trajno ostaje neiskorišten u šumi te nedostatak poreznih olakšica za korištenje obnovljivih izvora energije, a posebna pažnja posvećena je sustavima daljinskog i municipalnog grijanja te mogućnostima financiranja iz EU fondova

Konferencija je održana u suorganizaciji Hrvatskog drvnog klastera, Udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Ovogodišnji pokrovitelji su Hrvatski sabor, Ministarstvo gospodarstva i HBOR.