Završne obloge u kuhinjama

KUHINJE I BLAGOVAONICE VRLO SU VAŽAN DIO SVAKOG STAMBENOG, POSLOVNOG I JAVNOG OBJEKTA. OSIM ODGOVARAJUĆE OPREME OD IZUZETNE JE VAŽNOSTI KORISTITI I PROVJERENE MATERIJALE ZA ZAVRŠNU OBRADU

Piše: Nenad Karalija, voditelj Odjela tehnike

Zdravstveno ispravna hrana i pravilna prehrana jedan su od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Stoga su kuhinje i prostori za blagovanje vrlo važni, kako u privatnim, tako i u javnim prostorima, a kvalitetni obroci lakše se pripremaju kada su za to ispunjeni traženi uvjeti – kvalitetna hrana, ali i odgovarajuća oprema i prostori u kojima se hrana priprema i poslužuje.

PROSTORI ZA PRIPREMU I POSLUŽIVANJE HRANE

Priprema hrane u javnim i poslovnim prostorima, kao i u hotelima, bolnicama, zdravstvenim i školskim ustanovama, zahtjevan je postupak jer je potrebno pripremiti i podijeliti mnoštvo obroka u kratkom vremenu. Stoga je važno posebnu pozornost posvetiti planiranju kuhinje još u fazi pripreme projekta. S tehnološkog gledišta, ti se prostori mogu definirati kao zahtjevan dio objekata jer su obično jako opterećeni, što se mora uzeti u obzir prilikom projektiranja. Stoga površine, posebno podne, moraju imati visoku mehaničku čvrstoću i otpornost. Osim toga, moraju imati visoku kemijsku otpornost, a također je potrebna i otpornost na visoka temperaturna opterećenja, ali i izlijevanja ulja. Nadalje, moraju osigurati odgovarajuću protukliznost i kad su mokre ili čak masne, a također trebaju biti što jednostavnije za čišćenje i održavanje. Mapei ima široku paletu proizvoda i sistemskih rješenja za prehrambenu industriju, uključujući i kuhinje, koji udovoljavaju najstrožim kriterijima i standardima.

 VAŽNOST HACCP SUSTAVA

HACCP sustav je preventivan pristup kontroli kvalitete, dok je osiguranje zdravstvene ispravnosti namirnica danas jedan od najvažnijih čimbenika očuvanja zdravlja koje je nezamislivo provesti bez HACCP sustava. To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom kao što su ugostiteljski objekti (hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi, slastičarnice i dr.), pekarnice, mesnice, trgovine prehrane, ali i objekti društvene prehrane kao što su menze, dječji vrtići, škole i dr.

SUSTAVI NA BAZI REAKCIJSKIH SMOLA

Sustavi na bazi reakcijskih smola pogodni su za završnu obradu podnih i zidnih površina. Naravno, ovi sustavi na podnim površinama imaju nekoliko slojeva i u većim su debljinama zbog znatno viših opterećenja kojima su izloženi. Podne površine moraju biti protuklizne, što se postiže upotrebom kvarcnog pijeska, a površina u konačnici mora biti ravna i dovoljno hrapava da se po njoj ne kliže, ali i da se jednostavno i učinkovito čisti i održava. Mapeijev najčešće korišteni sustav u kuhinjama je višeslojni epoksidni protuklizni sustav Mapefloor System 32. Ima visoku otpornost na habanje i abraziju od pješačkog prometa te je otporan na većinu agresivnih kemikalija. Ne manje važno je da je jednostavan za čišćenje i održavanje.

SUSTAVI ZA POLAGANJE ZAVRŠNIH OBLOGA OD KERAMIČKIH PLOČICA

Keramičke pločice čest su izbor kao završna obloga u kuhinjama. Ovaj odabir opravdan je iz nekoliko razloga. Naime, keramičke pločice otporne su na mehanička opterećenja, primjerice na kolica s hranom, imaju izvrsnu kemijsku otpornost te se proizvode s različito hrapavim površinama ovisno o traženim zahtjevima. Površina im je zatvorene strukture, što omogućuje bolje i učinkovitije čišćenje. No, sama obloga, naravno, nije dovoljna. Potrebno je također odabrati i pravilne materijale za ugradnju. Za lijepljenje pločica koristimo poboljšano cementno ljepilo razreda C2 iz obitelji Keraflex. Jednako tako, u slučaju povećanih kemijskih zahtjeva i očekivanih opterećenja može se odabrati epoksidno ljepilo kao što je KERAPOXY ADHESIVE. Osim ljepila važne su i fuge. Često nismo svjesni da su dilatacije i fuge također dio završne obloge te se njihov izbor ne bi trebao prepustiti slučaju. Za fugiranje površina u kuhinjama potrebno je koristiti epoksidne mase za fugiranje. Zbog svog jedinstvenog sastava imaju zatvorenu strukturu i gotovo su u potpunosti neupojne, što podne i zidne površine na kojima smo ih upotrijebili čini jednostavnima za čišćenje i održavanje. Ove mase imaju vrlo visoku mehaničku tvrdoću i kemijsku otpornost na gotovo sve vrste hrane. Takva masa za fugiranje je KERAPOXY CQ.

U članku smo predstavili dva najčešća sustava završne obrade u kuhinjama. No, bez obzira na odabrani sustav potrebno je početi planirati promišljeno, sveobuhvatno i već tijekom pripreme projekta uzeti u obzir sve očekivane okolnosti te u skladu s tim pružiti sistemska rješenja sa svim potrebnim detaljima s obzirom na to da su kuhinje izrazito specifični prostori. Jedna od značajki o kojoj treba voditi računa je i ta da su ti dijelovi zgrada često izloženi vodi. Stoga je tijekom projektiranja potrebno osigurati učinkovit, pouzdan sustav hidroizolacije koji će zaštititi strukturu od prodora vode. Upravo zbog toga na raspolaganju imamo nekoliko različitih mogućnosti, a izbor ovisi o završnoj oblozi. Ako se kao završna obloga odaberu keramičke pločice, to je zasigurno sustav Mapelastic koji je već desetljećima najbolje rješenje za hidroizolaciju na svijetu.

Više informacija potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.

Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu i društvenim mrežama.

Mapei Croatia d.o.o.