Što čini restoran ili bar vrhunskim? Fina hrana i dobro vino, naravno! Ali nemojte podcjenjivati sveukupan dizajn i atmosferu. Rasvjeta ima možda najveću i najbitniju ulogu upravo u stvaranju atmosfere i isticanju dizajna interijera. S pravim svjetlom možete osvojiti i najveće gurmane. Svjetlost može podići raspoloženje. Optimalno postavljena rasvjeta može doprinijeti da se u svakoj prostoriji osjećate kao kod kuće. Ugostiteljske objekte dijelimo u tri grupe: kantine, caffe bar-ove i restorane. U narednom tekstu pokazat ćemo planiranje rasvjete za svaki od ovih prostora. Ostavit ćemo prikaz na razini idejnih shema, a Vama prepustiti zamišljanje vlastitog rješenja pridržavajući se samo ovih strukturnih napomena ne dajući Vam ovaj puta primjere rješenja!
- Kantina
Kantina je prostor gdje veliki broj ljudi objeduje. Hrana se općenito poslužuje na uslužnom pultu. Ljudi koji jedu u kantini zadržavaju se ondje kratko. Ponekad se prostor kantine može koristiti i u druge svrhe, kao što su zabave ili sastanci. Planiranje rasvjete se svodi stoga na dva cilja. Glavni cilj je osigurati visoku razinu prosječnog osvjetljena u cijelom prostoru. Na taj se način stvara otvorena, prijateljska i komunikativna atmosfera i ne manje važno vidite što jedete. Kao drugi cilj preporučljivo je planirati i drugu komponentu rasvjete, neovisno o glavnoj rasvjeti. Ona će osiguravati prigušenije svjetlo, topliju atmosferu prilikom prenamjene prostora, recimo za blagdansku zabavu ili veliko godišnje okupljanje.
Primjer 1: Glavnu rasvjetu kantine čini sustav rasvjetnih tijela spuštenih na određenu visinu. Tračni sustav ovješen je na sajlama. Glavna rasvjetna tijela čine linijske svjetiljke. Da bi se bolje osvijetlio i istaknuo uslužni pult, na tračni sustav su montirani reflektori. Dio linijski svjetiljki ima podesivu razinu jačine osvjetljenja. Njihovo se svjetlo može prigušiti, te se na taj način osigurava ambijentalna rasvjeta.
Primjer 2: Ugradni LED paneli četverokutnog oblika osiguravaju visoku razinu prosječng osvjetljenja. Naizmjenično između njih postavljene su ugradne downlight svjetiljke. Paneli i downlight svjetiljke mogu svijetliti skupa ili zasebno. Kada su downlight svjetiljke upaljene zasebno, atmosfera je intimnija i kantina je spremna za zabavu.
Primjer 3: Ravnomjerno osvjetljenje kantine postiže se izravno-neizravnim rasvjetnim tijelima ovješenim na sajlama. Ovjesne strukture smještene su paralelno duž cijelog prostora. Izravno svjetlo osigurava potrebnu visoku razinu osvjetljenja, dok je neizravna komponentna zadužena za ugodnu ambijentalnu rasvjetu.
- Caffe bar
Caffe bar, popularni kafić ili bistro obuhvaća spektar ugostiteljskih objekata koji pružaju funkcionalnu uslugu negdje između kantine i restorana. U ovu skupinu također spadaju fast food restorani i slastičarne. Klijenti su najčešće male grupe koje borave ipak i neko dulje vrijeme, koristeći prostor i kao mjesto susreta i druženja. Za razliku od kantine, razina osvjetljenja u ovakvim prostorima je očekivano nešto niža. Dizajn interijera i naglašavanje stolova ili pojedinih oaza susreta u prostoru je prioritet. Ipak treba biti oprezan. Nije nam nikako cilj stvoriti prigušeno glavno osvjetljenje s jako osvjetljenim i blještavim mjestima susreta. Rasvjeta bi trebala cijeli prostor učiniti prijateljskim i što ugodnijim za boravak. Koncept dizajna rasvjete ovisi o potrebnoj atmosferi i ciljanoj klijenteli. Caffe barovi su otvoreni i kroz dan i kroz noć. To rezultira različitim svjetlosnim zahtjevima. Poželjno je integrirati sustav upravljanja rasvjetom koji će rasvjetna tijela uključivati, isključivati ili prigušivati po potrebi ili predzadanim scenarijima.
Primjer 1: Duž prostora postavljena su tri reda tračnog sustava. Na stazi koja je najbliža zidu montirani su wallwasher reflektori za ambijentalnu rasvjetu. Na preostale dvije tračne staze montirani su reflektori za osvjetljenje stolova. Reflektori su zakretni te je lako i jednostavno promijeniti usmjerenje snopa svjetla. Šank je dodatno naglašen ugradnim downlight svjetiljkama.
Primjer 2: Dijagonalno u prostoru smještene su stropne linijske svjetiljke koje daju glavno opće svjetlo Caffe bara. Šank je ovog puta naglašen manjim svjetiljkama visilicama. Duž jednog zida ugrađene su usmjerive spotlight svjetiljke. One naglašavaju pojedine detalje ili slike na zidovima stvarajući tako ugodnu ambijentalnu rasvjetu.
- Restoran
Razlika između restorana i caffe bara leži u kvaliteti i rasponu ponude hrane. Ručak ili večera u nekoliko sljedova znači da gosti uglavnom borave duže vrijeme. Što je vrijeme provedeno u restoranu dulje gost očekuje više privatnosti u restoranu. Namještaj i rasvjeta neka budu odabrani i dizajnirani tako da ograničavaju vizualne i zvučne komunikacije u pojedinim dijelovima prostora. Svaka grupa gostiju trebala bi imati osjećaj kao da imaju vlastiti privatni prostor. Rasvjeta stoga treba nastojati osigurati osvjetljenje koje omogućava da okolina ne smeta, tek da stvara ugođaj, a hrana i gosti sami da budu dobro vidljivi međusobno i u njihovom najboljem svjetlu. Prosječna razina osvjetljenja će biti stoga niska, a opća rasvjeta će omogućiti i lokaliziranu rasvjetu pojedinih stolova. I tu treba biti oprezan, smanjenje prosječne razine rasvjete ne znači da možete utrpati još 3 stola u isti prostor! Rasvjetna tijela u obliku svijeća, dekorativne svjetiljke, svjetlosne skulpture, LED trake, mogu biti vrlo učinkovite u stvaranju opće atmosfere restorana. Da bi se ispunili različiti zahtjevi za dnevnu i noćnu rasvjetu i ovdje je preporučljivo integrirati sustav upravljanja rasvjetom.
Primjer 1: Ambijentalnu rasvjeta u restoranu osiguravaju dekorativne zidne wallwasher svjetiljke. Stolovi se osvjetljavaju pomoću usmjerenih reflektora. Ugradne downligt svjetiljke naglašavaju ulazni dio i šank restorana. U posude s biljkama su ugrađeni manji LED reflektori sa šiljkom, projicirajući cvjetni obrazac na stropu.
Primjer 2: Neizravnu opću rasvjetu osiguravaju zidne svjetiljke duž bočnih zidova kroz osvjetljenje stropa. Ugradne downlight svjetiljke osvjetljavaju bar i pojedine stolove restorana. Na tračni sustav u obliku slova L postavljeni su reflektori koji dodatno naglašavaju biljke i ulazno područje.
Hrana može biti ukusna, piće savršeno ohlađeno, ali ako svjetlo nije odgovarajuće, gost ipak neće potpuno opušteno uživati. Miješanje različitih materijala, oblika i veličina namještaja u nekom prostoru daje prostoru vrlo osoban dodir koji rasvjeta može dodatno ili pojačati ili prigušiti. Ako vam nije lako predvidjeti kako će Vaš koncept rasvjete na kraju stvarno i izgledati – ne brinite! Obratite se Schrack timu za rasvjetu da Vam pomogne u odabiru svjetiljki i potom proučite vizualizirani model Vašeg prostora s izabranim svjetiljkama; sve prije utrošenog i jednog jedinog novčića.
Vama na usluzi:Tina.Krizic@schrack.hr; Tea.Zajec@schrack.hr; Vedran.Stern@schrack.hr
Izvori:
Handbook of Lighting Design; Rüdiger Ganslandt, Harald Hofmann, Druckhaus Maack, Lüdenscheid